Ağzınız eskisi kadar açılmıyorsa sebebi çene eklem rahatsızlığı olabilir!
ALPARSLAN DİYARI- Çene hareket ettirildiğinde klik sesleri, ağzı tamamen açmada zorluk, ağız açıldığında çenenin kilitlenmesi ve ağrı gibi durumlara işaret eden uzmanlar, bu faktörlerin çene eklem rahatsızlıklarının belirtilerinden olduğunu söylüyor. Çene eklem bozukluklarından kaynaklı şikayetleri hafifletmek için yapılması gerekenleri anlatan Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hacer Fulya Üçem, “Yumuşak yiyecekler yiyin, şişmeyi azaltmak için buz kullanın, çene hareketlerini azaltın, sakız ve sert yiyeceklerden (kurutulmuş dana eti gibi) kaçının, stresi azaltmak için önlemler alın ve çene hareketini iyileştirmeye yardımcı olmak için çene germe egzersizlerini kullanın.” Tavsiyesinde bulunan. Dr. Öğr. Üyesi Üçem, “Tipik olarak, botox enjeksiyonları ağrılı tetik noktaları veya kronik diş gıcırdatma için yapılır.” Dedi.
Üsküdar Diş Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hacer Fulya Üçem, çene eklem rahatsızlıklarına ilişkin bilgi verdi.
Çene ekleminde ve çene hareketini kontrol eden kaslarda ağrıya neden oluyor.
“Ağzınız eskisi kadar açılmıyorsa sebebi çene eklem rahatsızlığı olabilir.” diyen Dr. Öğr. Üyesi Üçem, temporomandibular eklemin (TME) çene kemiğini kafatasına bağlayan kayan bir menteşe gibi hareket ettiğini, çenenin her iki tarafında da bir eklem olduğunu, çene eklem bozukluklarının çene ekleminde ve çene hareketini kontrol eden kaslarda ağrıya neden olabildiğini anlattı.
Ağız açıldığında çenenin kilitlenmesi de bir belirtisi
Dr. Öğr. Üyesi Üçem, çene eklem bozuklukları belirtilerini şöyle sıraladı:
“Çene, kulak ve şakak çevresinde ağrı, çene hareket ettirildiğinde klik sesleri, şakakların çevresinde baş ağrısı, ağzı tamamen açmada zorluk, ağız açıldığında çenenin kilitlenmesi, çiğnerken ve stresli hissedildiğinde daha kötü olabilen ağrı...”
Artrit ve eklem erozyonu da neden oluyor
Çene eklem bozukluklarının iyi bir gece uykusunu engellediğini de kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Üçem, çene eklem bozukluklarına neyin sebep olduğunu da şöyle anlattı:
“Çoğu durumda, çene eklem bozukluklarına neyin neden olduğu bilinmemektedir. Çene veya eklem travması rol oynayabilir. Çene eklem bozukluklarının gelişimine katkıda bulunabilecek başka sağlık durumları da vardır. Bunlar; artrit, eklemin erozyonu (aşınması), dişlerin alışılmış gıcırdatma veya kenetlenmesi, doğumda mevcut olan yapısal çene sorunları ve büyüme bozukluklarıdır.”
Dr. Öğr. Üyesi Hacer Fulya Üçem, çene eklem bozukluklarına karşı alınabilecek önlemlere de işaret ederek, “Çene eklem bozukluklarından kaynaklı şikayetlerinizi hafifletmek veya tamamen kaçınmak için şunları yapabilirsiniz; yumuşak yiyecekler yiyin, şişmeyi azaltmak için buz kullanın, çene hareketlerini azaltın, sakız ve sert yiyeceklerden (kurutulmuş dana eti gibi) kaçının, stresi azaltmak için önlemler alın ve çene hareketini iyileştirmeye yardımcı olmak için çene germe egzersizlerini kullanın.” dedi.
Botox enjeksiyonları ağrılı tetik noktaları veya kronik diş gıcırdatma için yapılıyor.
Belirtilerin hafiflememesi durumunda doktorun durumun ciddi bir tedavi gerektirdiğine karar verebileceğine vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Üçem, “Botox enjeksiyonları bu tedavilerden biridir. Tipik olarak, bu enjeksiyonlar ağrılı tetik noktaları veya kronik diş gıcırdatma için yapılır. Çok nadir durumlarda, doktorunuz durumunuzu tedavi etmek için ameliyat önerebilir. Prosedürler şunları içerebilir; ısırığınızı iyileştirmek ve dişlerinizi hizalamak için düzeltici diş tedavisi, eklemden sıvı ve kalıntıları gideren artrosentez, eklemi değiştirmek için ameliyat.” diyerek değerli görüşlerini paylaştı.
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hacer Fulya Üçem, çene eklem rahatsızlıklarının hayatı tehdit edici olmadığını, ancak tedavi edilmezse çenede ve çevresinde oldukça kalıcı rahatsızlığa ve gerginliğe neden olabileceğini kaydederek, “Etkilenen eklemlerin iltihaplanması ve hatta dişlerinizin zarar görmesi de mümkündür. Durumunuz artrit gibi kronik (uzun süreli) bir hastalıktan kaynaklanıyorsa doktorunuza danışmanız gerekir. Artrit zamanla eklemi aşındırabilir ve ağrıyı artırabilir. Çene eklem ağrısı ve rahatsızlığı ile tek başınıza uğraşmak zorunda değilsiniz. Belirtileriniz hakkında doktorunuzla veya diş hekiminizle konuşun.” şeklinde sözlerini tamamladı.
"Haber Merkezi"