YAŞAM Haber Girişi : 05 Şubat 2024 17:14

Bütün emeklilere ek 6 bin lira verilecek! Milyonlarca emekliye müjde

Bütün emeklilere ek 6 bin lira verilecek! Milyonlarca emekliye müjde
Emeklilere yapılan son zamdan sonra dikkat çeken bir gelişme daha yaşandı. Kulislerden sızan bilgiye göre emeklilere 6 bin lira verilecek. Detaylar haberde…

ALPARSLAN DİYARI- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emekli maaş farkı ödeme tarihlerini duyurarak SGK ve Bağ-Kur emeklileri ile hak sahiplerinin aylık fark tutarlarının ödemesine yarın başlanacağını açıkladı.

Ayrıca, 2024'te emeklinin bayram ikramiyesinin de zamlanacağını belirtti. Peki, zamlı ikramiye ne kadar olacak ve ikramiyeler ne zaman ödenecek? Meclis'te yasalaşan ve Resmi Gazete'de yayımlanan emekli maaşı ek zam farkı ödeme tarihleri de kamuoyu ile paylaşıldı.

 

Bakan Işıkhan'ın açıklamaları sonrasında, SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı enflasyon farkıyla yüzde 37,57 olarak belirlenmiş, daha sonra bu oran yüzde 42,6'ya çıkarılmıştı. Ancak memur emeklilerinin yüzde 49,25 zam alacak olması nedeniyle arada bir fark oluşmuştu.

 

 

Bakan Işıkhan, tüm emeklilerin yüzde 49,25 zam alacağını duyurarak böylece zam oranını eşitlemişti. Bu önemli gelişmelerle birlikte emeklilerin merakla beklediği maaş farkları ödemeleri başlayacak ve 2024 bayram ikramiyesi de artışa geçecek.

 

En düşük emekli maaşı, 7 bin 500 liradan 10 bin liraya yükseltilmiş durumda. Bu önemli değişiklik, Meclis'te yasalaşan kanun teklifi sonucunda Resmi Gazete'de yayımlandı. SGK ve Bağ-Kur emekli maaşları, yüzde 37,57'lik zamma göre güncellenerek ödendi. Ayrıca, ek zam düzenlemeleriyle ortaya çıkan maaş farkları da emeklilere ödenecek.

 

Ocak ayında emekliler, yüzde 37,57'lik artışa göre maaş almaya başladı. Ek zam sonrasında hesaplanan 11,68 puanlık fark, emeklilerin hesaplarına yatırılacak. Milyonlarca emekliyi ilgilendiren ek zam ödeme tarihleri, Bakan Işıkhan tarafından duyuruldu.

 

 

SGK kapsamında emekli olanlar için zam farkı ödemesi yarın gerçekleştirilecek. Bağ-Kur kapsamında emekli olanlar için ise aylık fark tutarı ödemesi 7 Şubat'ta hesaplara aktarılacak.

 

Maaşı 7.500 liranın altında olan emekliler, yüzde 49,25'lik artış ve yüzde 4 ek ödeme ile birlikte 11 bin 641 lira alacak. Örneğin, kök aylığı 10 bin lira seviyesinde olan bir emeklinin yeni aylığı 15 bin 522 lira olacakken, 12 bin 500 lira alan emeklinin maaşı 19 bin 402 lira, 15 bin lira alan emeklinin maaşı 23 bin 283 lira, 20 bin lira alan emeklinin maaşı ise 31 bin 44 lira olacak.

 

MAAŞ EK ZAM FARKI ALACAK KİŞİLERİN BELİRLENMESİ

 

Maaşı 10 bin TL olanlara 1168 TL maaş farkı ödenecek.

12 bin TL olanlara 1402 TL maaş farkı ödenecek.

15 bin TL olanlara 1752 TL maaş farkı ödenecek.

17 bin TL olanlara 1985 TL maaş farkı ödenecek.

20 bin TL olanlara 2 bin 336 TL maaş farkı ödenecek.

25 bin TL olanlara 2 bin 920 TL maaş farkı ödenecek.

Emekli bayram ikramiyesinin artışı için Meclis'te düzenleme yapılması gerekiyor. Hükümetin teknik ve bütçe çalışmalarını tamamlamasının ardından TBMM'ye yasa teklifi sunulacak ve emekliler, 2024 yılındaki bayram ikramiyelerini artışla birlikte alacak.

 

Emekli ikramiyesindeki olası yüzde 50'lik artış formülü, eğer gerçekleşirse emekliler, 3 bin lira bayram ikramiyesi alacaklar. Böylece Temmuz ayında yapılacak emekli maaşı zammı öncesinde, tüm emekliler hesaplarında 6 bin lirayı görmüş olacak.

 

Ramazan Bayramı, 10 Nisan Çarşamba gününe denk geliyor. Bu nedenle bayram ikramiyesi ödemeleri 1-7 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Yani Meclis düzenlemesinin Mart ayında tamamlanarak yasanın Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor.

 

"HABER MERKEZİ"

Resmi İlanlar