MALAZGİRT Haber Girişi : 18 Haziran 2023 11:06

Buğday fiyatı yükselişe geçti! Malazgirtli çiftçilerin yüzü gülüyor

Buğday fiyatı yükselişe geçti! Malazgirtli çiftçilerin yüzü gülüyor
​​​​​​​Temel ihtiyaçlar arasında yer alan buğdaydan üretilen birçok ürün soframıza geliyor. Son günlerde artan buğday fiyatları çiftçilerin yakın takibinde. 

Buğday, mercimek ve mısır en önemli temel ihtiyaçlar arasında yer aldığı biliniyor. Son zamanlarda artan  un fiyatları ekmek fiyatlarına da yansıyacak. 
Artan maliyetlerle birlikte un ve un ürünlerine  gelen zam sonrası gözler ekmekteydi. Ekmek fiyatlarında zam olup olmayacağı belirsizliğini korurken, buğday fiyatlarının kaç liradan işlem gördüğ
ü de belli oldu. Buğday türüne göre görülen işlem fiyatları cumhurbaşkanı tarafından açıklandı

Buğdayın tonu 9 bin 250 TL

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin buğday ve arpa alım fiyatlarını açıkladı. Buna göre, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçinin eline ton başına ekmeklik buğdayda 9 bin 250 lira, arpada ise 7 bin 500 lira geçecek.


Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı tarafında yapılan açıklamada "Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 2023 yılı buğday ve arpa alım fiyatlarını belirledik. Fiyatları tespit ederken çiftçimizin üretime devam etmesinin yanında  maliyetler, iç ve dış piyasa gelişmeleri ile ilgili gıda güvenliği için ihtiyaç olan stokların oluşturulmasını dikkate aldık. TMO'nun alım fiyatlarını ekmeklik buğdayda ton başına 8 bin 250 lira, arpada ise 7 bin lira olarak kararlaştırdık. Bu fiyatlara ilave olarak Bakanlığımız tarafından Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı tüm üreticilerimize buğday için ton başına 1000 lira, arpa için ton başına 500 lira hububat üretim primi destek olarak verilecek. Bu rakamlarla üreticilerimizin eline ton başına ekmeklik buğdayda 9 bin 250 lira, arpada ise 7 bin 500 lira geçecektir."


Malazgirtli çiftçilerin yüzü gülüyor
Geçtiğimiz yılara oranla havaların yağışlı geçtiği bu yıl çiftçilerin buğday ve arpadan beklentileri yüksek. Yağmurun bereketi arpa ve buğday dekoltesinde beklentileri yükselti. 


Buğday ve arpanın Malazgirt genelinde bu yıl sulamasız yapıldığını dile getiren çiftçiler “ havaların olumlu gitmesinden dolayı bu yıl tarlalarımızı hiç sulamadık. Son yıların en yağışlı senesi oldu. Hal böyleyken bizimde beklentilerimiz yüksek.”dediler. 

Resmi İlanlar