SAĞLIK Düzenleme Tarihi : 25 Kasım 2023 09:00 Haber Girişi : 24 Kasım 2023 20:57

Bazı insanlar neden daha fazla üşür?

Bazı insanlar neden daha fazla üşür?
Bazı insanlar diğerlerine göre çok daha fazla üşür. Onların eller, ayakları buz gibidir. Peki ama neden?

ALPARSLAN DİYARI- Türkiye'de havalar iyiden iyiye soğudu. Artık kış kapıda. Kuvvetli sağanak yağışlar ve hatta kar yağışları bile hafiften başladı. Durum böyle olunca birçok insan da bundan doğrudan etkilendi. Hepiniz çevrenizde üşüyen insanları görmüşsünüzdür. Üşümek her insana özgü bir durumdur elbet. Ancak bazı insanlar yaz kış demeden üşüdüklerinden bahsederler. Hatta o insanların ellerine, ayaklarına, burnuna dokunduğunuzda buz gibi olduğunu görürsünüz. Peki bu durumun nedeni ne? Neden bazı insanlar diğerlerine göre daha çok üşür?

 

İNSANIN ORTALAMA VÜCUT SICAKLIĞI

 

İnsanın ortalama vücut sıcaklığı 36,5 derece olarak kabul ediliyor. Pek çok araştırma bu değerin kişiden kişiye 0,5 ila 1 derece değişiklik gösterebileceğine işaret ediyor. Vücudumuzun farklı bölümleri farklı sıcaklıklara sahip. Uzmanlara göre, vücudun en sıcak yeri yaklaşık 37 derece ile rektum (kalın bağırsağı anüse bağlayan son kısım). Rektumu kulaklar ve ağız izliyor.

 

Eğer hava sıcaklığı bir günde yaklaşık 10 derece düştüğü için üşüyorsanız bu normal karşılanabilir. Çünkü vücudunuz dış ortamdaki ani değişime tepki vermektedir. Ama etrafınızdaki hiç kimse soğuktan etkilenmezken siz titriyorsanız, bu durum bir sağlık sorunun göstergesi olabilir.

 

OLUR OLMAZ ÜŞÜMEK, BAZI HASTALIKLARIN HABERCİSİ OLABİLİR

 

Hürriyet'te yer alan habere göre İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Murat Hakan Terekeci, “Bazı insanlar herhangi bir fark edilebilir neden olmaksızın daha fazla üşüme eğilimindedir. Bunun altında yatan birçok neden olabilir. Bunlardan en belli başlıları; düşük vücut ağırlığı, öğün atlayarak az kalori tüketmek, hipotiroidi, Raynaud sendromu, anoreksiya nervoza, demir eksikliği anemisi ve periferik arter hastalığıdır” dedi.

 

 

Bu hastalıklardan en çok görülenin hipotiroidi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Terekeci, “Hipotiroidi dediğimiz durum, tiroit bezinin çalışma bozukluğuna bağlı az tiroit hormonu üretmesidir. Tiroit hormonları vücutta metabolizmayı ve sıcaklığı düzenlemeye yardımcı olur. Tiroit hormonlarının üretilemediği ya da az üretildiği durumlarda vücutta metabolizma yavaşlayacağı için vücut ısısı da buna bağlı olarak düşer” ifadelerini kullandı.

 

ÜŞÜMENİN TEMEL NEDENİ NEDİR?

 

“Raynaud hastalığı da kişi soğuğa veya strese maruz kaldığında el ve ayak parmakları, kulak ve burun gibi kan dolaşımının zayıf olduğu bölgelerde görülen, ciltte solukluk, morarma ve soğukluk ile birlikte seyreden bir durumdur” diyen Prof. Dr. Terekeci, “Raynaud hastalığında altta yatan temel neden tam bilinmemekle birlikte soğuğa karşı damarların aşırı kasılma tepkisi söz konusudur” vurgusunu yaptı.

 

KADINLAR ERKEKLERDEN DAHA ÇOK ÜŞÜYOR

 

Terekeci'nin aktardığına göre ayrıca yapılan bilimsel çalışmalarda doğumdan itibaren kadınlarda metabolizmanın daha yavaş olduğu ve kadınların erkeklere göre daha fazla üşüdüğü gösterilmiştir.

 

ÜŞÜMEYİ NASIL AZALTIRIZ?

 

“Kişinin üşümesine herhangi bir tıbbi durum neden oluyorsa bu durumun tedavisi muhakkak yapılmalıdır” diyen Prof. Dr. Murat Hakan Terekeci, “Aynı zamanda sıcak tutacak giysiler giymek, günde en az bir öğün sıcak yemek tüketmek ve düzenli fiziksel aktivite yapmak son derece önemlidir” ifadelerini kullandı.

 

Prof. Dr. Hakan İsmail Sarı ise kan hastalıkları nedeniyle çok üşüyenler için beş öneride bulundu:

 

 

1- Yeterli giyinme: Soğuk havalarda katmanlı giysiler giymek çok faydalı olacaktır.

 

2- Dengeli beslenme: Demir, B12 vitamini ve folat içeren önemli besinlerin doğal yoldan alımını artırmak gerekiyor. Eğer yetersiz geliyorsa doktor önerisi ile takviye de alınabilir.

 

3- Aktif kalma: Hafif egzersizler kan dolaşımını artırabilir.

 

4- Isıtıcılar ve battaniyeler: Evde sıcak tutacak eşyalar kullanmak da çok önemli.

 

5- Düzenli tıbbi kontroller: Aneminin veya diğer kan hastalıklarının tanısı, tedavisi ve izlenmesi için düzenli doktor ziyaretlerine de önem vermek gerekiyor.

 

HABER MERKEZİ

 

Resmi İlanlar