EKONOMİ Haber Girişi : 01 Kasım 2024 09:45

Bayraktar: Tarım maliyetleri tırmanışta! Gübre ve yem fiyatları arttı

Bayraktar: Tarım maliyetleri tırmanışta! Gübre ve yem fiyatları arttı
TZOB Başkanı Bayraktar: Üretici ve market arasında fiyat uçurumu, gübre fiyatlarındaki dalgalanma çiftçiyi zorluyor.”

 

ALPARSLAN DİYARI –Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ekim ayında üretici ve market arasındaki fiyat farklarına, gübre fiyatlarındaki değişkenliğe ve girdi maliyetlerindeki artışa dikkat çektiği basın açıklamasında çarpıcı detaylar paylaştı.

 

FİYAT FARKI KARNABAHARDA ZİRVE YAPTI

 

Bayraktar, Ekim ayında üretici ile market fiyat farkının en çok yüzde 368,5 ile karnabaharda görüldüğünü belirterek, “Karnabahar 4,7 kat, patates 3,8 kat, beyaz lahana 3,6 kat, portakal 3,4 kat ve limon 3,1 kat fazlaya satıldı” dedi. Üreticiden 12,5 liraya çıkan karnabahar marketlerde 58,56 liraya kadar yükselerek fiyat uçurumunu gözler önüne serdi.

 

GÜBRE FİYATLARINDAKİ FARK KABUL EDİLEMEZ

 

Bayraktar, aynı gübre türünün farklı bayilerde yüzde 23’e varan fiyat farkıyla satıldığını belirterek bu durumun üreticiyi zorladığını dile getirdi. Gübrede tavan fiyat uygulaması çağrısında bulunan Bayraktar, “Bir ilçede yapılan çalışmada, amonyum sülfat gübresi 9 bin 300 liradan 11 bin 480 liraya kadar değişen fiyatlarla satılıyor. Bu kabul edilebilir değil” dedi.

 

 

YÜKSEK GİRDİ MALİYETLERİ ÇİFTÇİYİ ZORLUYOR

 

Açıklamaya göre, Ekim ayında gübre fiyatları, süt ve besi yeminde yüzde 3,7’ye kadar artarken tarım ilaçları yüzde 82, elektrik yüzde 30,4, mazot ise yıllık yüzde 7,8 oranında yükseldi. Bayraktar, “Girdi maliyetlerindeki bu dalgalanmalar, çiftçilerimizin üretim maliyetlerini ciddi şekilde artırıyor” diyerek önlem alınması gerektiğini vurguladı.

 

Bayraktar, çiftçilerin maliyet artışlarıyla baş edebilmesi için daha kapsamlı desteklerin ve fiyat düzenlemelerinin hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

 

HABER MERKEZİ