EKONOMİ Haber Girişi : 17 Ekim 2024 00:27

Başkan Solgun: Yerli tütün kullanımı oranı yüzde 45’e çıkarılsın!  

Başkan Solgun: Yerli tütün kullanımı oranı yüzde 45’e çıkarılsın!  
Türkiye Tütün Üreticileri Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun, türün üreticilerinin sorunlarını gündeme getirmeye devam ediyor….

ALPARSLAN DİYARI- Merkezi Muş’ta bulunan Türkiye Tütün Üreticileri Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun, son günlerde tütün sektörü gündemine giren, kademeli olarak 2025 yılında %30 olacak olan yerli tütün kullanım oranının, yüzde 45’e çıkarılmasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

 

 

Tütün İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TADAB) tarafından açıklanan verilere göre, 2023 yılında üretilen 189 milyar adet sigaranın önemli bir kısmı iç piyasada tüketildi. Bir kısmı ise ihraç edildi. 2023 yılı itibarı ile sigara üzerindeki vergi yükü yüzde 57'si ÖTV olmak üzere ortalama %81'in üzerinde.

 

 

Türkiye Tütün Üreticileri Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun, “Vergi uygulaması ile artan sigara fiyatlarının özellikle genç neslin erken yaşta sigaraya başlamasının engellenmesi, orta ve düşük gelir grubundaki sigara tüketicilerinin ise sigarayı bırakmaları hedeflenmiştir. Ancak yüksek verginin, açık kıyılmış tütün ve içi doldurulmuş makaron kaçakçılığını artırdığı düşünülmektedir. Dünyada Oryantal (Şark Tipi) tip tütün üretiminde uzun yıllar boyunca söz sahibi olan Türkiye, son yıllarda üretim rakamlarında yaşanan düşüşe rağmen dünya oryantal tütün pazarında hala lider ülke konumunu sürdürmektedir. Yaklaşık 100 milyon kilogramlık dünya Oryantal tütün pazarının yaklaşık % 55-60'ı Türkiye'ye ait olup, Türkiye bu alanda lider pozisyona sahiptir.” dedi.

 

 

Başkan Solgun, “Son günlerde tütün sektörü gündemine giren, kademeli olarak 2025 yılında %30 olacak olan yerli tütün kullanım oranının; yasada yer alan "Cumhurbaşkanı, bu oranı yüzde kırk beşe kadar artırmaya yetkilidir" hükmüne göre kademeli olarak %45'e çıkarılması yönündeki kararı takdirle karşılıyoruz. Tütün üreticilerimizin her zaman yanında olmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

 

Haber: Sevda Balkaya

 

Resmi İlanlar