Muş Ticaret ve Sanayi Odası (MUŞ TSO) Başkanı Erdal Koç, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) düzenlenen ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın da katılım sağladığı istişare toplantısına katılarak bir konuşma yaptı.
ALPARSLAN DİYARI- TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, TOBB çatısı altındaki 365 Oda ve Borsa’nın Yönetim Kurulu Başkanları, İçişleri Bakanı Yerlikaya ile bir araya gelerek çeşitli konularda sorun ve çözüm önerilerini dile getirdi.
Toplantıda konuşan MUŞ TSO Başkanı Erdal Koç, son yıllarda Muş’ta başlatılan tekstil atölyelerinin önemli bir istihdam oluşturduğunu belirterek, "Bu tekstil atölyeleri sayesinde gençlerin yasaklı madde kullanımından ve suç örgütlerinden uzaklaştıklarını görüyoruz. Daha fazla üretim alanlarının ve istihdam alanlarının oluşması gençlerin kurtulmasına sebep olacaktır. Bu konuda hükümetin Muş gibi gelişmemiş bölgelere daha fazla katkı sağlamasını bekliyoruz" dedi.
Koç, kentteki sağlık hizmetlerinin kısıtlı olmasına dikkat çekerek, "Yaşanabilir bir kentte nitelikli sağlık hizmetlerine erişim çok önemlidir. 2019 TÜİK verilerine göre Türkiye’de hekim başına düşen hasta sayısı 517 iken Muş kentinde 938 hastadır. Bu rakam neredeyse ülke ortalamasının iki katına denk gelmektedir. Ayrıca ilçelerimizde nitelikli ikinci basamak sağlık hizmeti verilememekte, bu da kent merkezdeki Muş Devlet Hastanesinin yükünü daha da ağırlaştırmaktadır. Muş Devlet Hastanesinin tıbbi donanım ve hekim yetersizliği nedeni ile de çevre illere sevk edilen hasta sayısı artmaktadır. Sorunun çözümü için yapımı devam eden hastanemizin inşaatının hızlandırılması ve mevcut hastanemizin hekim ve tıbbi donanım ihtiyacının karşılanması gerekmektedir" dedi.
KOSGEB desteklerinin önemine değinen Koç, "2024 yılı itibari ile KOSGEB tarafından uygulanan bazı destek programları yürürlükten kaldırılmıştır. Kolay erişim sağlanan bu destekler, KOBİ vasfındaki üyelerimiz için önemli destek programlarıydı. Özellikle 16 destek unsurundan oluşan İşletme Geliştirme Destek Programı ile yeni girişimciler için uygulanan Geleneksel Girişimci Destek Programının yeniden yürürlüğe girmesi hususunda üyelerimiz ve genç girişimcilerimizden talepler gelmektedir" diye konuştu.
Konuşmasında tarım ve hayvancılıktaki sorunlara da değinen Koç, "Muş ili tarım ve hayvancılıkta ülkemizin önde gelen illerinden biridir. Küçükbaş hayvan varlığında da ilimiz 11. sırada yer almaktadır. Ancak küçükbaş hayvan sayısı her geçen yıl azalmaktadır. Bunun en büyük sebebi genç nüfusun metropollere göç etmesidir. Mevcut durumda hayvancılık yapanların yaş ortalaması 55 ve üzeridir. Hayvanların bakımını yapacak çoban dahi bulmak neredeyse imkansız hale gelmiştir. Bu sorunun çözümü; gençlerimizi hayvancılığa teşvik edecek bir mekanizma kurulması ile birlikte, Sosyal Güvenlik Prim desteği, hayvancılık sektörünün cazip hale gelmesi için; hibe veya faizsiz kredi destekleri ile gençlerimizi hayvancılığa teşvik edebiliriz" ifadelerini kullandı.
BÜLTEN