MALAZGİRT Haber Girişi : 11 Ocak 2022 18:44

Başkan Kılıç; Çiftçiler Gübre Fiyatlarına İsyan Etti

Başkan Kılıç; Çiftçiler Gübre Fiyatlarına İsyan Etti

Başkan Kılıç; Çiftçiler Gübre Fiyatlarına İsyan Etti

Muş Ziraat Odaları Koordinasyon Başkanı ve Malazgirt Ziraat odası Başkanı Tahsin Kılıç, yaptığı yazılı basın açıklamasında, gübre fiyatlarının artışlarının durdurulmaması halinde, ülkenin gıda ihtiyacını karşılamakta zorlanacağını, dışa bağımlı hale geleceğini söyledi

Başkan Kılıç, gübre, mazot ve enerji maliyetlerindeki artışların, tarımsal üretimi ve çiftçileri ciddi anlamda olumsuz etkilediğini ifade etti.

“Maliyetler mutlaka düşürülmeli”

Tarım ve hayvancılıkta büyük potansiyele sahip Muş Ovasında çiftçiyi olumsuz etkileyen gider maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğine dikkat çeken Kılıç, şunları söyledi; “Gider maliyetlerinden kaynaklı olarak zor günler yaşayan ülkemizdeki ve bölgemizdeki çiftçilerimiz,  gübre zamları ile birlikte daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Yüksek fiyat artışlarından dolayı çiftçilerimiz ihtiyaç duyulan gübreyi kullanamazsa tarımsal üretim ve verimlilik düşecektir. Tarımsal üretim ve verimliliğin düşmesi, hem gıda fiyatlarının artmasına neden olacak hem de gıda ihtiyacını karşılamada tamamıyla dışa bağımlı hale gelmemize sebep olacaktır. Gübre fiyat artışında sadece çiftçiler olumsuz etkilenmeyecektir. Tarımsal üretim ve verimlilik, ülkenin ekonomik durumu, bir bütün olarak ülkemiz ve toplumsal kesim olumsuz etkilenecektir.”

“Ucuz gübre temini sağlanmalı”

Tarımsal üretimi arttırmak, tarımsal maliyeti düşürmek ve çiftçileri ayakta tutmak için tarımsal desteklerin arttırılması gerektiğine de değinen Başkan Kılıç, özellikle ucuz gübre temini için zaman geçirmeden çalışmalar başlatılması gerektiğini, çiftçilerin lehine kararlar alınmasının zaruri olduğunu ifade etti.

Çiftçilerin lehine alınacak kararların başında ucuz gübre temininin geldiğini söyleyen Başkan Kılıç, sözlerini şöyle devam etti;“Ucuz gübre temini için bu çalışmalar bölgemizde başlatılabilir. Tarımda önemli yer teşkil eden Muş Ovamızda gübre fiyatları çok artmıştır. Önemli bir tarımsal girdi olan gübrede, Aralık ayı itibariyle son 1 yılda, amonyum sülfat gübresi yüzde 437, üre gübresi yüzde 403, amonyum nitrat gübresi yüzde 371, DAP gübresi yüzde 294 ve 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 261 oranında arttı. Gübre kullanımının sürdürülebilir olması için gübre fiyatlarının makul seviyelerde tutulması gerekiyor.

Tarımsal üretimi ciddi anlamda olumsuz etkileyen gıda ihtiyacını karşılamada tamamıyla ülkemizi dışa bağımlı hale getirecek. Gübre fiyatlarındaki artışa yetkililer bir an önce müdahale etmeli, çiftçilerimize ucuz gübre teminini sağlamalıdır.”

“Mazot Çok Pahalı”

Mazot fiyatları da çok artı diyen Başkan Kılıç,” Diğer önemli bir girdi ise mazottur. Mazot fiyatları, 2021 yılında yüzde 73,8 artarak 6 lira 68 kuruştan 11 lira 56 kuruşa yükseldi. Ancak, 31 Aralık 2021’den 8 Ocak 2022’ye kadar geçen sadece bir haftalık zaman diliminde mazotun litre fiyatına yüzde 19,64 zam yapıldı. Tarımın bu en önemli girdisi 2022 yılının daha en başında 11 lira 56 kuruştan 13 lira 83 kuruşa çıktı ve 1 litre mazot 1 doları geçti.

Gıda arzına olan ihtiyacın geçmiş yıllara göre daha da arttığı günümüzde, tarımsal üretimin başlangıcı olan tohumun önemi her geçen gün artıyor. Gıda zincirinin ilk halkası olan tohum, biyolojik ve kültürel çeşitliliğin ise temelini oluşturuyor. Dünyada ve ülkemizde ekim alanları giderek daraldığından, üretimi arttırmanın tek yolu verimliliği artırmaktır. Bu nedenledir ki tohum üretiminin artırılması ve tohum ihtiyacımızın yurt içinden karşılanması önem taşıyor.”

“Elektrik yüzde 94,8 oranında fiyat artışı oldu”

Çiftçilerimiz elektrik zammına isyan etme noktasına gelmiştir diyen Başkan Kılıç,” Diğer taraftan, 2021’de zaten çok pahalı olan elektrik fiyatları nedeniyle büyük maliyet artışlarını göğüslemek zorunda kalan üreticilerimiz indirim beklerken, 31 Aralık 2021 gece yarısı elektriğe gelen ve 01 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli olan astronomik zamlar sonucunda yıkıldı.  2022 zammıyla tarımsal sulamada kullanılan elektrikte, tek zamanlı alçak gerilim fiyatında 2021’e göre yüzde 94,8 oranında fiyat artışı oldu.  2021 Aralık ayında, ‘KDV ve diğer kalemler’ hariç tek zamanlı alçak gerilim birim fiyatı kilovat saatte 86 kuruş iken, gelen zamla birlikte kilovat saatte 167 buçuk kuruşa yükseldi. Artan elektrik fiyatları üretimin sürdürülebilirliği için büyük bir tehdit unsuru haline geldi. Üreticilerimiz bu elektrik fiyatlarıyla üretim yapamaz hale geldi. Üreticilerimizin verimli bir şekilde üretime devam edebilmeleri için elektrik fiyatları makul düzeye çekilmelidir. Tarım sektörünün stratejik önemi göz önüne alınarak, tarıma pozitif ayrımcılık yapılmalıdır. Elektrikte uygulanmakta olan yüzde 18 KDV oranı artan maliyetler karşısında ezilen çiftçilerimiz için yüzde 1’e indirilmelidir. Elektrik mutlaka desteklenmeli, tarifede ciddi bir indirim yapılmalıdır. Aylık fatura düzenlenmesi de üreticilerimizi sıkıntıya sokmaktadır. Gerekli düzenlemeler yapılarak ürünlerin hasat dönemi dikkate alınıp, yılda bir ya da iki kez olacak şekilde tahsilat yapılması sağlanmalıdır. Çiftçilerimiz gübre, mazot, sertifikalı tohum, elektrik ve ilaç kullanmaktan korkuyorsa ve kaçıyorsa üretmekte ciddi bir sorun var demektir. Çiftçimizi toprağa ısındırmalıyız, korkularını bertaraf etmeliyiz. Üretmek için değil, sadece rant için toprak alanların sayısı hızla artıyor. Bu durumu seyredemeyiz, görmezden gelemeyiz. Acil olarak çiftçilerimizin tarlasını satmasını önleyecek, üretimde kalmasını sağlayacak tedbirleri almalıyız. Taşıma suyla değirmen dönmez. İthalatla ülkeyi doyurma imkânı yoktur. Çok üzülürüz. Son pişmanlık fayda etmez.”

“Sonuç olarak;Üretime devam etmeliyiz”

Başkan Kılıç“Ülkemiz tarımının önemli sorunları olmakla birlikte çok da büyük bir potansiyeli bulunmaktadır. Çiftçilerimiz, bütün zor şartlara rağmen üretimden kopmuyor. Bu büyük bir şanstır. Çiftçilerimiz, çalışıyor, üretiyor ama yeterince para kazanamıyor. Çözülmesi gereken sorunlarımız var. Bu sorunlar çözülür ve yeterli destek verilirse çiftçilerimiz üretimden kopmaz ve 2022 yılında üretimde sıkıntı yaşamayız. Tüm halkımıza, Muşlu çiftçilerimize doğal afetlerden uzak, bereketli, sorunsuz bir yıl temenni ediyorum. “dedi.

 

 

 

 

Resmi İlanlar