GÜNDEM Haber Girişi : 10 Temmuz 2023 15:29

Aracı olmayanlara müjde: MTV ve ÖTV alınmayacak!

Aracı olmayanlara müjde: MTV ve ÖTV alınmayacak!
Türkiye’deki araç fiyatlarının yüksek olması hükümeti harekete geçirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da düzenlemelerin yapılacağı belirtilen otomotiv sektöründe 5 yıl satmama şartı getirilecek.

Türkiye’de otomobil fiyatları en üst seviyelerde.  2023 yılında arka arkaya gelen zamlar ile birlikte yüksek fiyatlara erişen otomobillerde ÖTV gibi ek ücretler fiyatları arttırıyor. Bu duruma çözüm bulmak ve aracı olmayan vatandaşların ilk araçlarını daha uygun fiyatlarla almasını sağlamak adına yeni bir düzenlemeye gidilecek. Yeni düzenleme kapsamında ise ilk aracını alacaklardan ÖTV alınmayacak. ÖTV’siz araç satışı ile birlikte araç fiyatları yaklaşık yüzde 40 oranında düşecek. Ancak bu konuda da bazı şartlar var. Zira al sat yapanların önüne geçilmesi adına süre sınırı getirilecek.

 

Hükümetten arabası olmayanlara müjde!

 

Hükümet tarafından alınacak tedbirlere ek olarak yeni düzenlemeler ile otomobil sektöründeki dengesizliklerin ortadan kaldırılması hedefleniyor. Stok sorununun çözülmesi, yüksek fiyatların normal seviyelere çekilmesi adına kararlı adımlar atılacak. Geçtiğimiz yıl 6 ay ve 6 bin km. yasağı süresini getiren hükümet, bu yasağın devam edeceğini açıklamıştı. Ticaret Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından sürdürülen yeni düzenlemelerde ise ilk aracını alacaklara özel şartların sunulacağı belirtildi.

 

İlk araç alacaklardan ÖTV alınmayacak

 

Özellikle aracı olmayan ve ilk aracını alacak vatandaşlardan ÖTV alınmaması gündeme geldi. ÖTV indirimi ve ÖTV’siz araç satışı için çalışmalar yapan hükümet, sadece ilk kez araç alacaklara bu fırsatı sunacak. ÖTV’siz şekilde satılacak araçlarda ise fiyat yüzde 50 oranında düşecek. ÖTV direk devlet kasasına giren bir ödeme olduğundan dolayı devlet gelirlerinden feragat etmiş olacak. Bu düzenleme yürürlüğe girdikten sonra yeni bir düzenleme üzerinde de çalışılacak. Bu düzenleme ise yurt dışından ikinci el araç ithal etmek. Almanya, Hollanda ve Belçika gibi ülkelerde ikinci el araç fiyatları düşük olduğundan dolayı uygun vergilendirmeler ile bu araçların Türkiye’ye getirilmesi ve yasal olarak kullanılmasının önü açılacak.

 

Araç piyasasını rahatlatacak olan bu adımlar sonrasında sıfır araç fiyatlarında da normalleşme ve özellikle Türkiye’deki ikinci el piyasasında gerileme yaşanması hedefleniyor.

 

Resmi İlanlar