Uykusuzluğunuzun nedeni dişleriniz olabilir

Uyku apnesi ya da uyku problemi yaşayanların sorununun temelinde diş ile ilgili nedenler yatabilir. Uzmanlar, uyku problemi olanların sorunun sebebini dişlerde arayabileceğini belirtiyor.

ALPARSLAN DİYARI- Bedenimizin günlük olarak yenilenmesini sağlayan uyku, sağlıklı kalmamız ve yaşam süremizi belirlemede önemli bir etken. Son yıllarda uyku kalitesi ile dişler ve ağız bölgesi arasında da bir ilişki olduğu ortaya çıktı.

 

Diş hekimi ve Ortodonti Uzmanı Doç. Dr. İlhan Metin Dağsuyu, uyku problemi olanların bir diş hekimi ya da bir ortodonti uzmanına başvurması gerektiğini söyledi. Uyku apnesinin en önemli nedenlerinden birinin de alt çenenin geride kalması veya çene darlığı olabildiğine dikkat çeken Dağsuyu, bunun dişlerdeki çapraşıklıklara yol olabileceğini kaydetti.

 

Doç. Dr. Dağsuyu, dişlerin uykusuzluğa neden olan etkilerini şöyle açıkladı:


“Uykuya daldıktan sonra horlamamız, rahatsız bir süreç geçirerek sık sık pozisyon değiştirmemiz ve uyanmamız, yarı uykulu halde nefes alamadığımızı hissetmemiz veya hareket etmek istesek de vücudumuzu hareket ettirememiz gibi belirtilerle kendini gösteren uyku apnesinin (uyku durması) en önemli nedenlerinden birisi de özellikle alt çenemizin geride konumlanması veya üst çenemizin darlığıdır.

 


Alt çenenin konumu, uyku için hayati derecede önemli olan yutak bölgesinde bir boru formunda olan üst havayolunun genişliğini ve hacmini belirler. Alt çenenin çocukluk döneminden itibaren yetersiz gelişimi ve geride konumlanması havayolu hacmini daraltır. Gün içinde dik duruşumuza bağlı olarak ciddi bir sorunla karşılaşmasak da uyku sırasında dilimiz, boğazımız ve yumuşak damağınızdaki kasların tümü gevşer ve alt çenenin geriliğine bağlı zaten dar olan üst havayolu akımı tamamen veya kısmen kapanabilir.

 

Kısmen kapanıklık horlamaya, tamamen tıkanma belirli süreler vücudumuzun tamamen oksijensiz kalmasına neden olan uyku apnesine neden olur. Bu sürecin her gece tekrarlanması aslında uyku sırasında dinlenmesi gereken kalbimiz akciğerlerimiz ve beynimiz gibi tüm iç organlarımızın aksine daha da yorulmasına, yıpranmasına ve sonuçta erken yaşlanmasına neden olur.

 


Uyku problemi yaşayan bireylerde çenenin az gelişimine, darlığına ve özellikle geriliğine bağlı olarak, dişlerdeki çapraşıklıklar dikkat çekicidir. Estetik bir problem olmanın ötesinde çapraşıklıklar diş eti rahatsızlıklarına ve buna bağlı kemik kayıplarına yol açar. Daha fazla oksijene ihtiyaç duyulması nedeniyle solunum ağızdan yapılır ve normalde uykuda kapalı olması gereken ağızda tükürük akışı bozulur.

 

Dişler ve diş etleri kuru kalır, dişlerde çürük gelişimi hızlanır ve diş etlerindeki hastalıklar ilerler. Büyük oranda rahatsız edici bir ağız kokusu ortaya çıkar. Bu bireylerde aşırı diş gıcırdatmaya bağlı olarak dişlerde ciddi aşınmalar görülür ve alt çeneyi kafatasına bağlayan Temporo Mandibuler Eklemde ciddi problemler gelişebilir. Tüm bu problemler ağız sağlığını ve günlük yaşam kalitesini ciddi olarak etkiler.”

 


Uyku problem olanların vakit geçirmeden bir diş hekimine veya bir ortodonti uzmanına başvurması gerektiğini önererek, şöyle devam etti:

 

“Kapsamlı bir muayene ile üç boyutlu iskelet ve havayolu hacmi ölçününe olanak sağlayan oldukça düşük dozlu Dental Tomografiler (CB-CT)ile ilk tanı konabilir. Gerekirse uyku merkezlerinde bir gece geçirmeyi gerektiren uyku testi ile (polisomnografi) ile probleminizin boyutu ve ciddiyeti belirlenir.

 


Dişler ve çeneler ile ilişkili uyku problemi, diş hekiminiz tarafından size özel hazırlanan ve alt çeneyi uyku sırasında geçici olarak tutan bir aygıt ile azaltılabilir. Çenelerin özel bir operasyon ile öne doğru konumlandırılması (Ortognatikcerrahi) ise probleminizin kesin olarak çözümünü sağlar.

 

Bu süreçte çene eklemine yönelik tedaviler, çapraşıklıkların düzeltilmesi, diş eti rahatsızlıklarına müdahale edilmesi ağız sağlığınızı yeniden kazanmanızı sağlayacaktır. Bu problem çocukluk döneminden itibaren geliştiği için lütfen büyüme dönemindeki çocuklarınızın rutin diş ve çene gelişimi muayenelerini yaptırmayı lütfen ihmal etmeyin!”

 

HABER MERKEZİ

 


 


18.11.2023 19:00