Kültür ve Turizm Bakanlığı, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Muş Valiliği, Türk Tarih Kurumu, Malazgirt Belediyesi'nin destekleriyle Türk Tarih Kurumu himayelerinde Muş Alparslan Üniversitesince düzenlenen sempozyuma yurt içi ve yurt dışından 24 üniversiteden 35 akademisyen katıldı.
İlçedeki Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı Malazgirt Yurdu konferans salonunda düzenlenen sempozyum, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
Muş Valisi İlker Gündüzöz, yaptığı konuşmada, Malazgirt'in kendileri için çok önemli olduğunu söyledi.
Malazgirt bu ülkenin en önemli yerlerinden biri olduğunu ifade eden Gündüzöz, şöyle konuştu:"Tarihin en önemli kırılma anlarından biri Malazgirt'tir. Onun için her çocuğumuza, gencimize Malazgirt’imizi öğretmemiz lazım. Allah Sayın Cumhurbaşkanımızdan razı olsun. Onun riyasetiyle bu büyük zafer tekrar gündemimize geldi. Malazgirt Zaferi'ni anlamak, Malazgirt ruhunu yeniden canlandırmak önemli bir devlet girişimi olarak karşımıza çıktı. Devletimizin en önemli günlerinden birinde 26 Ağustos’tur. 1071 yılının dönümünde başta cumhurbaşkanımız olmak üzere Malazgirt meydanından tüm dünyaya bizim yurdumuz Anadolu'dur. Biz dünyaya medeniyet bilim, sevgi, saygı, hoşgörü getirdik deme imkanına sahip oluyoruz. Daha önce burada terör örgütünün uzantısı olan bir takım unsurlar, maalesef yerel yönetimleri de ele geçirmek suretiyle kale içerisindeki tarihi yapıları hem de belediyemizin kepçeleriyle toprakla molozlarla çöplerle örtmek suretiyle kapatmaya çalıştılar. Ama bunlar ne yaparsa yapsın, o binaları toprağın altına gömdünüz ama biz yeniden inşa edeceğiz. Ama binaları yok etmeyle toprağın altına gömmeyle bu milletin Alparslan ruhunu 1071'deki ruhu ortadan kaldıramayacaksınız. Biz yine bu mübarek topraklardan bunu ifade etmek istiyoruz. Malazgirt bizim için önemli bu bir milli meseledir. Bu sadece Muş'un meselesi değildir. Bu milli meseleye herkesin gereklidir. Biz Tabiki devletin valisi olarak bu işe Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla sahip çıkıyoruz. Ama bir Türk vatandaşı olarakta hepimizin buraya sahip çıkması gerekli. “ifadelerini Kullandı.
Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Çevik, yaptığı konuşmada,”Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün 2019 yılında Malazgirt Savaşı'nın geçtiği alanın tespiti için 10 üniversite 30 akademisyenle sahada çalışmaya başladık. 2020 yılında ekibimizle sahaya çıktık. Türkiye'nin 12 üniversitesinden 38 yakın intel disiplinel pek çok alanda hocalarımla son 2 yıldır da çalışıyoruz. Son bir aydır da burada sahadayız. 2 yıllık çalışmamızı bilim camiasıyla paylaşmak hem bugüne kadar aslında hiç akademik bilgiye mazhar olmamış Malazgirt'imizin bu büyük zafere mekan teşkil eden Malazgirt'imizin tarihini en eski çağlardan hatta jeolojik denemden Cumhuriyet dönemine kadar Malazgirt ilçecimizin tarihini sempozyumla ele almak, bu topraklarımızı bize yurt vatan kılan atalarımıza laik bir şekilde bizde bir akademisyen olarak onlara laik olmaya çalışacağız bu akademik çalışmalarla. Bu süreçte pek çok kurum bize destek oldu. “dedi.
Malazgirt Belediye Başkanı Cengiz Altın, sempozyum da yaptığı konuşmada,” Malazgirt Zaferi'nin 950. yıl dönümü dolayısıyla bir Malazgirt Belediye Başkanı olarak, Sultan Alparslan ile askerlerinin mirası olan bu güzelim şehirde sizleri ağırlamaktan onur duyuyorum. Türkiye'nin tarihe gözlerini açtığı bu mukaddes bir beldedir. Anadolu'nun İslam coğrafyasın halinde gelişinin başlangıç noktasıdır. Malazgirt Zaferi ile birlikte bir daha hiç bir şey eskisi gibi olmamıştır. Tarih eskisinden daha farklı bir şekilde işlemiz ve Müslümanların dünyaya nizam verme vakti gelmiştir. Malazgirt Zaferi ile birlikte Anadolu Bizansın askerleri, asırlardır devam eden zulmünden kurtarılmış hem coğrafyamıza ikamet eden hem de buraya gelen insanlar için güvenli huzurlu adil hoşgörülü bir ülke haline gelmiştir. Burada akademisyenler hem şehrimizin hem de zaferin tarihini önemini ortaya konan kıymetli bilgiler vereceklerdir. Malazgirt Zaferi son yıllara kadar ihmal edildi. Malazgirt'in uzun süre ihmal edilmiş olması bu coğrafyadaki yaşanan acılara da etkili olmuştur. Son yıllarda özellikle sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Malazgirt ruhunu idrak edilmek istenmesi bu yönde çok kıymetli adımlar atılması tarihi bir öneme sahiptir. Fakat Şükürler olsun Malazgirt'i anlayan önemini bilen, Türkiye'nin geleceği açısından hayatı bir önem taşıdığını bilen bir Sayın cumhurbaşkanımız var. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 10 yıla yakın bir süreden beri Bütün Türkiye'nin dikkatini çeken Malazgirt'imizi güzel günle bekliyor. İnsanlar buradan daha fazla haberdar oluyor.Her geçen gün Türkiye'nin dört bir yanından misafirlerimiz ve ziyaretçilerimiz artıyor. Malazgirt için bizde belediye olarak elimizden geleni yapıyoruz.”dedi
Konuşmaların ardından sempozyumun birinci oturumu başladı.
Formun Üstü
Formun Altı