Türkiye'nin tatlı haritası yayınlandı! Muşta en çok tüketilen tatlı bakın ne oldu?

Türkiye’nin 2019 yılından Mayıs 2023 yılına kadar olan tatlı haritası yayınlandı. 

ALPARSLAN DİYARI-Ekler listenin zirvesinde yer alırken, ikinci sırada sütlaç, üçüncü sırada ise waffle var. Dört yıldır çıkışta olan geleneksel tatlardan baklava dördüncülüğe kadar yükseldi.

 


EKLER ZİRVEDE

 

2021 yılından bu yana tercihlerde öne çıkan ekler, tahtını sağlamlaştırıyor. Bir önceki yıla göre üç basamak yükselerek 2021 yılını 4. sırada bitiren ekler, 2022 ve 2023’ü zirvede kapattı. İkinci sırada sütlaç, üçünü sırada ise Waffle var.

 

 

BAKLAVADA İSTİKRARLI YÜKSELİŞ

 

Geleneksel lezzetimiz olan baklava popülaritesini artırarak korudu. 2019’da 11. sırada kendisine yer bulabilen baklava, yıldan yıla istikrarlı artışıyla 2023’te 4. kadar yükseldi. Bir zamanlar oldukça popüler olan Suflenin tahtı sallantıda. Bir zamanlar lider olan sufle, 2022’de 4. 2023’te de 6. sırada kendisine yer bulabildi.

 

 

GELENEKSEL TATLAR ÇIKIŞTA

 

Çıkış yapanlar listesinde ise geleneksel tatlılar olarak tulumba ve güllaç yer aldı. Bu ikili, geleneksel tatları yeniden keşfeden tatlı severlerin ilgisini çekmeyi başarıyor.

 


MUŞUN MEŞHUR TATLISI “TETER HELVASI”

 

 

 

Muş mutfağı, coğrafi şartların etkisi ve kış mevsiminin uzun sürmesi nedeniyle et ağırlıklı. Özellikle kışlık yiyeceklerin hazırlanmasına büyük önem veriliyor. Sebzeler kışın ihtiyacı karşılamak üzere kurutuluyor ve saklanıyor. Muş iline özgü birçok meşhur yemek, hamur işi ve tatlı var. İlk akla gelen yöresel yemeklerden Muş köftesi, domatesli lahana dolması, hez dolması, çorti, herse, kete, ayran aşı ve kuşkonmaz. Tatlılardansa Muş tatlısının yanı sıra Teter helvası önemli yöresel tatlılarından sayılıyor.  Kış aylarının sıcak tatlısı teter helvası,  Türkiye’nin yayınlanan tatlı haritasında Muş’un meşhur tatlısı olarak yerini aldı.

 

Teter Helvasının Malzemeleri: 

- 5 dilim esmer köy ekmeği, 

- 2 su bardağı pekmez, 

- 1 su bardağı sıcak su, 

- 2 yemek kaşığı tereyağı, 

Servisi için: 

- 1/2 su bardağı ince çekilmiş fındık içi, 

- 3 yemek kaşığı kaymak

Yapılışı:

5 dilim esmer köy ekmeğini, büyüklüklerine göre üç ya da dört eşit parçaya bölün ve ısıya dayanıklı bir fırın kabına dizin. 2 su bardağı pekmezi, 1 su bardağı sıcak suyu ve 2 yemek kaşığı tereyağını sırasıyla geniş tabanlı bir tencereye aktarın. Tereyağı eriyene kadar orta ateşte kaynatın. Kaynattığınız pekmezi, fırın kabına yerleştirdiğimiz ekmek dilimlerinin üzerine gezdirin. Servis etmeden önce 1/2 su bardağı ince çekilmiş fındık içini serpiştirin. Servis tabağına aldığınız ekmek dilimlerini kaymakla süsleyerek bekletmeden servis edin. Afiyet olsun.

 

 

TÜRKİYEDE EN ÇOK SATANLAR

 

Ekler
Sütlaç
Waffle
Baklava
Profiterol
Sufle
Dondurma
Cheesecake
Künefe
Donut

HABER MERKEZİ
 


14.03.2024 16:38