Türkiye-Gürcistan işbirliği: Miyopi salgınına karşı uluslararası mücadele

2021 yılında Muş’un Varto ilçesinde başlayan ve “Aydınlık Bir Yaşam Projesi” olarak bilinen göz taramaları, 2025 itibarıyla uluslararası boyuta taşındı.

 

ALPARSLAN DİYARI- Miyopi Akademisi öncülüğünde gerçekleşen proje, 7-13 yaş arası çocuklarda erken teşhis ve tedavi imkânlarını artırmayı amaçlıyor.

 

 

 

BATUM’DA İLK ULUSLARARASI GÖZ TARAMASI

 

17-22 Aralık 2024 tarihlerinde Gürcistan’ın Batum şehrinde gerçekleştirilen taramalarda 217 çocuğun göz sağlığı incelendi. Şubat ayında Hatay’da devam edecek taramalarla projenin kapsamı genişletilecek. Bugüne kadar Türkiye’de 26.400 çocuğun göz sağlığı tarandı.

 

 

PANDEMİ VE DİJİTAL EKRAN ETKİSİ

 

Pandemi döneminde artan dijital ekran sürelerinin miyopi üzerindeki etkisini araştıran proje, yapay ışık kullanımı ile miyopi arasındaki ilişkiyi de bilimsel açıdan ele alıyor.

 

 

YENİLİKÇİ CİHAZLARLA BİLİMSEL ÇALIŞMALAR

 

Proje, ilk kez kullanılan yenilikçi göz tarama cihazlarıyla özgün bilimsel veriler sağlıyor. Elde edilen sonuçlar, akademik yayınlar aracılığıyla kamuoyuyla paylaşılacak.

 

 

ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ VE GELECEK HEDEFLERİ

 

Türk Kızılayı ve üniversitelerin desteğiyle yürütülen proje, 2025’te Türkiye’de düzenlenecek Uluslararası Miyopi Konferansı’na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Proje Koordinatörü Öğr. Gör. Optisyen Aykut Çağlı, çocukların göz sağlığını koruma adına bu çalışmaları kararlılıkla sürdüreceklerini belirtti.

 

 

 

 

HABER TUNCAY ÇANGA


07.01.2025 09:25:41