TDF'nin yeni rotası belli oldu: Muş-Malazgirt-Kuzeybatı Süphan Dağı tırmanışı yapılacak

Süphan Dağı Tırmanışı 2024 Yılı Faaliyet Programına alındı.


ALPARSLAN DİYARI- Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF), 2024 yılı faaliyet programında yer alan Muş-Malazgirt-Kuzeybatı Süphan Dağı tırmanışı, 22-26 Ağustos 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Tırmanışa 100 sporcu katılacak. Tırmanış öncesinde TDF Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Çağlayan ve TDF II. Kademe Dağcılık Antrenörü, Malazgirt Kuzeybatı rotasını açtı.

 

 

DETAYLAR VE ROTA

 

 


Mehmet Çağlayan, yaptığı açıklamada, "Malazgirt'ten 36 km uzaklıktaki Dizdar Köyü'ne ulaşıldı. Buradan toprak bir yol takip edilerek Dumanlı Mezrası'na gidildi. Dizdar Köyü ile Dumanlı Mezrası arasındaki 6,5 km'lik yol, yer yer bozuk olmasına rağmen yüksek araçlar için ciddi bir sorun teşkil etmiyor," dedi.

 

 

Dumanlı Mezrası, 2380 metre rakımda bulunuyor ve yaz aylarında yaylacıların konakladığı, kışın ise boş olan bir yerleşim yeri. Mezradan Süphan Dağı'na ulaşım 3,5 km olup, 4x4 araç veya traktör ile mümkün. Özel İdare tarafından yayla yolu için açılan yol, bahar aylarında kar erimesi nedeniyle kısmen geçit vermekte. Yol düzgün olduğu takdirde araçlar 3065 metreye kadar çıkabiliyor ve 100 kadar dağcı burada konaklayabiliyor. Temmuz ayı itibarıyla kar erimesiyle su temin edilebiliyor.

 

 

YOL DURUMU VE KAMP ALANI

 

 

 

Yapılan incelemelerde, 2650 metreden sonra yolun bazı kısımlarının bozuk olduğu ve yol yapılırsa 4x4 araçların ve traktörlerin çıkabileceği tespit edildi. Ancak, römork dönüşü için kamp alanı yakınında bir alan açılması gerektiği belirtildi. Sonuç olarak, yapılan değerlendirmede ana kamp alanının 2700 metrede kurulabileceği, görevli ve sporcular için yaklaşık 100 kişilik bir kontenjanla zirve tırmanışının gerçekleştirilebileceği ifade edildi. 12 Temmuz 2024 itibarıyla bu bölgede su bulunmakta. Eğer 2650 metreden sonra bozuk olan yol yapılır ve römork dönme alanı oluşturulursa, ana kamp 3065 metreye kadar kurulabilir.

 

 

TEŞEKKÜRLER


Mehmet Çağlayan, desteklerinden dolayı Muş Valisi, Malazgirt İlçe Kaymakamı, Muş Alparslan Üniversitesi, Muş Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Malazgirt Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü ve Malazgirt Tarım İl Müdürlüğü'ne teşekkür etti. Bu tırmanış, Türkiye'nin doğal güzelliklerini keşfetmek ve dağcılık sporunu daha da yaygınlaştırmak adına önemli bir etkinlik olarak öne çıkıyor.

 

 

Bu etkinlik, dağcılık sporunu daha geniş kitlelere tanıtma ve Türkiye'nin doğal güzelliklerini keşfetme adına önemli bir fırsat sunuyor. Dağcılar, bu tırmanış sayesinde hem spor yapacak hem de Türkiye'nin eşsiz doğasında unutulmaz anılar biriktirecekler.

 

 


BÜLTEN
 


22.07.2024 17:56