Sosyolog Ercan Acar Sancaktepe’deki Muş Derneğinin notunu verdi!

Muş Malazgirtli tanınmış sosyolog ve yazar Ercan Acar, bir süredir gözlemlediği Sancaktepe Muş Derneği’ni “Samimiyetin sosyolojisi” üzerinden kaleme aldı.

ALPARSLAN DİYARI- “Samimiyet çünkü büyük ihtimalle iyi niyetin, dürüstlüğün, içi dışı bir olmanın, şeffaflığın akrabası gibi gelirdi bana. Hatta Mevlana’nın “Ya göründüğün gibi ol ya da olduğun gibi görün” ifadesinin tek kelimelik karşılığı gibi görünürdü. Uzun zaman oldu samimiyetle kalabalık buluşmama sıkıntısı” diyerek sözlerine başlayan Acar,

“Artık bugün pek öyle gelmiyor. Sancaktepe, samimiyette gönül vermiş güzel insanların fedakarlığıyla, samimiyet artık bana göre kesinlikle imkansız bir şey gibi gözükmüyor. Hatta samimiyet ile mesafe arasında bir tercih yapmak zorunda kalsam artık samimiyeti seçeceğimden eminim. Samimiyet kavramı hakkında hâlâ çok samimi, fazla olumlu hisler besleyenlere bu yazıyı okumamalarını özellikle öneriyorum. Çünkü hepimizi bir araya getiren samimiyettir. Daha önemlisi de bu yazıyı okumanın dayanışmanın enerjisi... Çünkü bu yazı aşırı doz mesafe manifestolarından artık bıkmış, bunalmış biri tarafından yazılmıştır” dedi.

 

 

 

Acar yazısında şöyle devam etti:

“Düşünme, soyutlayabilmeyle başlar. Modern hayatın en önemli göstergelerinden biri de giderek çok daha fazla insanla temas ederek yaşıyor olmamızdır. Bir anlamda hayatımızın mekânsal ve zihinsel olarak yarıçapı sürekli olarak genişlemektedir. İşte bu nedenle artık kendi İşte bu nedenle artık kendimizden çok farklı insanlarla karşılaşmak, çalışmak, yaşamak zorundayız. Bütün hayatı boyunca doğduğu köyden çıkmamış biri için samimiyetten başka bir seçenek yoktur. Herkesin birbirini ismiyle çağırdığı, çoğunluğun birbiriyle zaten akraba olduğu bir sosyallikte samimi olmamak mümkün değildir. Çevrenizdeki herkes sizi doğduğunuzdan beri tanımaktadır. Seçeneklerimiz bellidir. Fazla zorlanmadan daha kenetlenmeliyiz. Yani olduğumuz halle olmak zorunda olduğumuz hal arasındaki mesafe azdır. İşte samimiyetin sosyolojisi tam da burada başlar.

 

TEŞEKKÜR ETTİ

 

Her ne kadar pek çokları için samimiyet genellikle kişisel, bireysel bir özellik olarak görünüyor olsa da aslında oldukça sosyolojik bir konudur. Özellikle yerleşik normları olan bir kamuya sahip olmayan, dolayısıyla biz yurttaşlar kamusallık tecrübelerimizin az olduğu toplumlarda samimiyet, saygı duymayı, takdir etmeyi, değer vermeyi, önemsemeyi, liyakati, hukuku ikame eden bir anahtar haline gelir. Samimiyetin sosyolojisinden söz etmek, zaten samimiyetin sadece kişisel boyutta çözümlenebilir bir kavram olmaktan çıktığını belli eder.

 

 

Sancaktepe Muş İli ve İlçeleri Yardımlaşma Derneği’ne, kıymetli başkanı Sn. Kazım Yalın başta olmak üzere yönetim kuruluna, saygıdeğer üyelerine ve hemşeri samimiyetlerine bir sosyolog olarak bu hizmet için minnettarım. Samimiyetimiz her daim olsun. Sevgi, saygı ve hürmetlerimle.”

 

Kaynak: Haber Merkezi

 

 


08.10.2024 02:01