Sezon başında 82 lira olan fındığın fiyatı serbest piyasada bir anda fırladı

Fındık hasadı Karadeniz'in birçok bölgesinde neredeyse tamamlandı. Bu sezonun başında belirlenen taban alım fiyatı 82,5 lira olmasına rağmen, serbest piyasadaki fiyatlar oldukça yüksek seviyelere ulaştı.

 

 

ALPARSLAN DİYARI-Türkiye'nin Karadeniz kıyılarındaki anavatanında yetişen fındık, hasat dönemini tamamladı. Fındığın sayısız faydası bulunuyor. Bu lezzetli kuruyemiş, kanser riskini azaltma ve kalp sağlığını destekleme gibi önemli etkileriyle biliniyor. Fındık, yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sağlığına katkıda bulunurken, aynı zamanda protein, karbonhidrat, vitaminler, kalsiyum, demir ve manganez gibi birçok minerali içerir. Bu özellikleriyle fındık, sağlık açısından gerçek bir hazine olarak kabul edilmektedir.

 

 

Fındığın fiyatı bir anda yükseldi! Üreticilere uyarı geldi: Aynı hızla düşebilir

 

Ağustos ayında başlayan toplama işleminin ardından fındığın kurutma işlemi de tamamlanıyor. Şimdi sıra satış işlemine geldi ve fındık fiyatlarında bir yükseliş görülüyor.

 

100 LİRAYA YÜKSELDİ

 

Hasat başladığında belirlenen fındık taban alım fiyatının açıklanmasının ardından TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi), fındık alımına başlamıştı. Alım fiyatı 82,5 TL olarak belirlenen fındık, hasat döneminin sona ermesinin ardından serbest piyasada 100 TL'ye kadar yükseldi. Bu fiyat artışı, fındık üreticileri için olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

 

 

"AYNI HIZLA DÜŞEBİLİR"

 

Hızlı fiyat yükselişinin iyi olmadığını, aynı hızla da fındık fiyatının düşebileceğinin altını çizen fındık tüccarı Yaşar Çakır, “Şu anda randıman bazında kaliteli fındıklar 100 TL. Fiyat 95-96 TL’den başlayıp 100 TL’ye kadar çıkıyor. Üreticilerimizin şu anki rakamlardan memnun olması lazım. Kısa bir zamanda, 15-20 gün içerisinde 70 TL’den başlayan fındık, 100 TL oldu. Buna şükretmek lazım. Rekolte az” dedi.

 

HABER MERKEZİ


19.09.2023 16:31