Muşlu öğrencilere teknoloji bağımlılığının zararları anlatıldı 

Yeşilay Muş Şubesi, okullarda eğitim gören çocuklara teknoloji bağımlılığının zararları hakkında bilgilendirdi. 

ALPARSLAN DİYARI-Eğitim-öğretim yılının başlaması ile okullarda seminer vermeye başlayan Yeşilay Derneği Muş Şubesi,  bu kapsamda okullara çeşitli ziyaretler gerçekleştirerek bilgilendirmelerde bulunuyor.  Yeşilay’ın hangi alanlarda hizmet yaptığı ve teknoloji bağımlılığının tehlikeleri ile ilgili olarak öğrencilere eğitim veren Yeşilay Şube sorumlusu Taner Yıldırım’a 2071 Melikşah ilk ve Ortaokul rehber öğretmeni ve aynı zamanda Yeşilay formatörü Zeynep Ulaş’da eşlik etti.

 

 

 

 

“TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞININ ÇOCUKLAR ÜZERİNDE RİSKLERİ VARDIR”

 

Yeşilay Muş şube sorumlusu Taner Yıldırım, küçük yaştaki çocukları özelikle teknoloji bağımlılığının zararları hakkında bilgilendirdiklerini ifade ederek şunları söyledi: 
“Çeşitli etkinliklerle Yeşilay’ı tanıtmak, öğrencilerde bilinç ve farkındalık oluşturmak amacıyla ilimizdeki okullara ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Yeşilay’ın önleyici ve koruyucu hizmetleri kapsamında ilkokul ile ortaokullarda gerçekleştirmiş olduğumuz ziyaretlerde Yeşilay'ın tanınırlığını ve bilinirliğini artırmak. Yeşilaylılık mesajlarını ve gönüllülüğünü yaygınlaştırmak ve özelikle çocuklarda sıklıkla görünmeye başlayan ve günümüzün en tehlikeli bağımlılıkları arasında yer alan teknoloji bağımlılığı ile ilgili olarak bilgilendirmelerde bulunarak öğrencilere teknoloji ve diğer bağımlılıkların zararları hakkında eğitimler veriyoruz. İnsan onuru için bağımlılıklarla her alanda mücadele ediyoruz. Bu kapsamda ilk ve ortaokul öğrencilerine yönelik gerçekleştirdiğimiz eğitimler kapsamında Teknoloji ve internetin bilinçli olmayan, kontrolsüz bir şekilde kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan davranışsal bağımlılıklar; oyun oynama bozukluğu, kumar oynama bozukluğu, sosyal medyanın ve akıllı telefonun aşırı kullanımı gibi bağımlılık yapıcı alt davranışlarla kendini gösteren bağımlılık türü teknoloji bağımlılığı ile ilgili olarak bilgilendirmeler yapıyoruz. Teknoloji bağımlılığının çocuklar üzerinde riskleri vardır. Bu konuda UNICEF’in 2017 yılında yayımladığı Dünya Çocuklarının Durumu: Dijital Dünyada Çocuk adlı raporda çocukların çevrim içi ortamda karşı karşıya kaldığı riskler üç kategoride ele alınmaktadır: İçerik riskleri, iletişim riskleri ve davranış riskleri.”

 

“KİŞİSEL VERİLERİN NASIL KORUNACAĞININ ÖĞRENİLMESİ GEREKİR”

 

Yıldırım açıklamasının devamda, “İçerik riskleri, çocukların istenmeyen ve uygunsuz içeriklere maruz kaldığı durumları kapsamaktadır. Çocukların internette pornografik ve şiddet unsuru içeren videolarla/resimlerle, sağlıksız veya tehlikeli davranışları savunan web siteleri ile karşılaşması tehlike oluşturmaktadır. İletişim riskleri çocukların yetişkinlerle fiziksel, duygusal, cinsel ve ekonomik istismarına yol açacak risk faktörlerini içermektedir. Davranış riskleri ise çocukların riskli içeriğe veya iletişime katkıda bulunacak şekilde davrandığı durumları kapsamaktadır. Çocukların diğer çocuklar hakkında nefret uyandıran materyaller üretmesi, yayımlaması veya dağıtması bu kapsama girmektedir. Tüm bu risk unsurları göz önünde bulundurulduğunda çocukların çevrim içi ortamlarda güvende olmasını sağlayacak bilgi ve becerilerle donatılması önemlidir. Bu bilgi ve beceriler arasında içerik oluşturma ve paylaşım yapmadaki risklerin kavranması, çevrim içi gizliliğin ve kişisel verilerin nasıl korunacağının öğrenilmesi, çevrim içi hoşgörü ve empati becerilerinin geliştirmesi vb. yer almaktadır.” dedi.

 

HABER: HARUN SEÇKİN

 

 

 


30.09.2023 13:57