Muşlu emekliler taleplerini sıraladı: Yeni emeklilik sistemi nasıl olmalı?

Türkiye’de çalışma hayatını doğrudan etkileyen emeklilik sisteminde önemli değişiklikler yapılması gündemde.

 

ALPARSLAN DİYARI-AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’in geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, prim miktarı, yaş ve ödenen süreyi esas alan daha adil ve sürdürülebilir bir emeklilik sistemi kurulmasının zorunlu olduğunu vurguladı. Bu açıklamalar üzerine Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Muş Şube Başkanı Murat Arık, emeklilik sistemiyle ilgili taleplerini sıraladı.

 

"SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ TOPLUMUN GELECEĞİ İÇİN ÖNEMLİ"

 

Murat Arık, sosyal güvenlik sisteminin toplumun geleceğini güvence altına alan bir yapıda olması gerektiğine dikkat çekti. Emekli aylığına hak kazanma koşullarında ve aylık hesaplamalarında eşitliğin korunmasının önemine vurgu yapan Arık, mevcut sistemde bütünlüğün sağlanamadığını belirtti.

 

"Sosyal güvenlik mevzuatındaki sık değişiklikler emekli aylığı hesaplamalarında ciddi farklılıklara yol açıyor. Özellikle, yıl farkı nedeniyle emekli aylıkları arasında yüzde 30’a varan farklar oluşması kabul edilemez," diyen Arık, emeklilik sistemindeki bu dengesizliğin bir an önce giderilmesi gerektiğini ifade etti.

 

EŞİTLİĞİ SAĞLAYAN YENİ BİR DÜZENLEME TALEBİ

 

Arık, emekliler arasındaki adaletsizliğin ortadan kaldırılması için yeni bir aylık hesaplama yönteminin hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Özellikle 2008 sonrası emekli olanların ciddi hak kayıpları yaşadığını hatırlatan Arık, şu taleplerde bulundu:

 

Karma aylık hesaplama sistemine son verilmeli.

Emekli aylıkları arasındaki büyük farklar kaldırılmalı.

2000 sonrası emekli olanların hak kayıpları giderilmeli.

En düşük aylık ödemesinin prim ödeme gün sayısı ve prim kazancı fazla olan emeklileri mağdur ettiği sistem değiştirilmelidir.

 

 

GÖSTERGE SİSTEMİNE GERİ DÖNÜLMELİ

 

Arık, 2000 yılı öncesi kullanılan gösterge sisteminin bugün yaşanan birçok eşitsizliği ortadan kaldıracağını söyledi. Gösterge sistemi uygulandığında emekli olunan yıllar arasında maaş farkı olmayacağını ifade eden Arık, "TÜED olarak, gösterge sistemine geri dönülmesini savunuyoruz. Bu sistem sayesinde emekli aylıklarının hesaplanmasında eşitlik sağlanacaktır," dedi.

 

Ayrıca, 2000 yılı öncesi emeklilere yapılan intibak düzenlemesinin 2000 sonrası emekliler için de uygulanması gerektiğini belirten Arık, prim kazançları ve ödeme gün sayıları eşit olan emeklilere bu düzenlemenin bir an önce yapılmasını talep etti.

 

Arık, son olarak emeklilerin yaşam standartlarının yükseltilmesi için kök aylıklarda iyileştirmeler yapılması ve milli gelir artışından pay verilmesi gerektiğini vurguladı.

 

HABER TUNCAY ÇANGA


11.09.2024 10:32