Muşlu çiftçilerin beklediği haber geldi: Şeker pancarı ödemeleri yapılacak

Türkiye Şeker Fabrikaları (Türkşeker) tarafından bu yıl üreticilere toplamda 4,4 milyar lira avans ödemesi yapıldı ve şeker pancarı alımları başladı.

ALPARSLAN DİYARI - Türkşeker, 2024 yılı şeker pancarı alım fiyatını kota tamamlama primiyle birlikte ton başına 2 bin 375 lira olarak belirledi. Ödemeler ise pancar alımının tamamlanmasından itibaren 30 gün içinde yapılacak.

 

Geçen yıl ton başına 1855 lira olan alım fiyatı, bu yıl yüzde 28 artış gösterdi. Yaklaşık 7,3 milyon ton şeker pancarı alımı hedeflenirken, Muşlu çiftçiler de bu fiyat artışından faydalanacak.

 

Türkşeker, pancar üreticilerine gübre, tohum, çapalama, bakım, sulama, motorin ve hasat gibi maliyetler için toplam 540 lira nakdi avans desteği sunuyor. Ayrıca, nakliye desteği ve bedelsiz yaş pancar posası gibi teşviklerle çiftçilerin yükü hafifletiliyor.

 

 

Bu yıl toplamda 2,8 milyar liralık nakdi ve 1,6 milyar liralık ayni avansla birlikte üreticilere destek sağlandı. Muşlu pancar üreticileri için bu süreç, pancar tesliminin ardından ödemelerin 30 gün içerisinde yapılmasıyla tamamlanacak.

 

2024 yılı şeker üretim döneminde Türkşeker fabrikalarında 940 bin ton şeker üretilecek, yaklaşık 2 milyon ton yaş pancar posası elde edilecek.

 

ANADOLU AJANSI


30.09.2024 08:13