Muşlu Başkan Solgun’dan Tütün Genel Müdürlüğü çağrısı

Türkiye Tütün Üreticileri Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun, tütün üretiminin daha etkin bir şekilde yönetilebilmesi için Tütün ve Alkol Daire Başkanlığı'nın, Tütün Genel Müdürlüğü’ne dönüştürülmesi gerektiğini belirtti.

 

ALPARSLAN DİYARI- Türkiye Tütün Üreticileri Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun, bu dönüşümün ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını vurguladı.

 

Şeyhmus Solgun yaptığı açıklamada, bir zamanlar Tekel Bakanlığı’nın varlığına dikkat çekerek, bu alanda en azından bir genel müdürlüğün kurulmasının şart olduğunu ifade etti. “Tütün ve Alkol Daire Başkanlığı olarak yürütülen hizmetlerin Tütün Genel Müdürlüğü çatısı altında toplanması, sektördeki düzenlemelerin ve denetimlerin daha verimli yapılmasına olanak tanıyacaktır,” şeklinde konuştu.

 

 

YERLİ TÜTÜN KULLANIMI ARTIRILMALI

 

Solgun, yerli tütün kullanım oranlarına da değinerek, bu oranların 2025 yılına kadar %30’a çıkarılmasının zorunlu olduğunu hatırlattı. 2020 yılında çıkarılan 7255 Sayılı Kanun kapsamında, tütün mamulü üreticilerinin 2022’de %17, 2023'te %21, 2024'te %25 ve 2025’te %30 yerli tütün kullanma zorunluluğu bulunduğunu belirten Solgun, Cumhurbaşkanlığı’nın bu oranı %45’e çıkarma yetkisi olduğuna işaret etti.

 

Solgun, “Bizim talebimiz, Sayın Cumhurbaşkanımızın yerli tütün kullanım oranını %45’e çıkarmasıdır. Bu adım, Türk tütününü zirveye taşıyacak ve tütün üreticisine büyük bir destek sağlayacaktır. Ayrıca bu oran uygulanırsa, Türkiye ekonomisi de kısmen rahat bir nefes alacaktır” şeklinde konuştu.

 

 

Türkiye Tütün Üreticileri Birliği, bu taleplerin yerine getirilmesi durumunda, yerli tütün üretiminin artacağı ve ithal tütüne olan bağımlılığın azalacağı konusunda umutlu olduklarını dile getirdi.

 

HABER TUNCAY ÇANGA

FOTO: SOSYAL MEDYA

 


15.09.2024 09:07