ALPARSLAN DİYARI- Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'de yıllık ortalama eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert geliri 187 bin 728 TL olarak hesaplanırken, Muş ve çevresini kapsayan TRB2 bölgesinde bu rakam sadece 91 bin 818 TL ile ülke genelinin çok altında kaldı.
TÜRKİYE GENELİNDE GELİR DURUMU
Bu durum, bölgede ekonomik sorunların ve yatırımların yetersizliğini bir kez daha gözler önüne serdi.
GELİR EŞİTSİZLİĞİ SORUNU DEVAM EDİYOR
Türkiye genelinde gelir eşitsizliğini ölçen Gini katsayısı, bir önceki yıla göre azalarak 0,413 seviyesine geriledi. Ancak TRB2 bölgesinde gelir dağılımı adaletsizliği dikkat çekiyor. En düşük gelir grubunun toplam gelirden aldığı pay artmasına rağmen hâlâ oldukça sınırlı.
MUŞ’UN EKONOMİK DURUMU
Muş, TRB2 bölgesindeki düşük gelir seviyesinin bir parçası olarak tarım ve küçük ölçekli işletmelerin ağırlıklı olduğu bir ekonomik yapıya sahip. Maaş ve ücret gelirleri, Türkiye genelinde toplam gelirin %48,8’ini oluştururken, Muş’ta bu oran oldukça düşük seyrediyor.
MUŞ VE ÇEVRESİ İÇİN ÇÖZÜM ARAYIŞLARI
TRB2 bölgesinin düşük gelir seviyesi, işsizlik oranlarının yüksekliği ve yetersiz ekonomik fırsatlar, bölge için yeni yatırımların ve kalkınma projelerinin gerekliliğini ortaya koyuyor. Muş özelinde:
İstihdam odaklı projelerin hayata geçirilmesi.
Eğitim ve altyapı yatırımlarının artırılması.
Kırsal kalkınma projelerinin teşvik edilmesiyle gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesi.
MUŞ’UN GELECEĞİ İÇİN YATIRIM ŞART
Muş’un ekonomik sorunlarının çözümü için devlet destekli projelerin yanı sıra özel sektör yatırımları büyük önem taşıyor. Tarım, hayvancılık, turizm ve yerel el sanatları gibi mevcut potansiyellerin geliştirilmesi, Muş’un gelir seviyesini artırarak bölgenin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayabilir.
Muş ve çevresindeki gelir eşitsizliğinin giderilmesi, sadece bölge halkı için değil, Türkiye’nin genel ekonomik büyümesine katkı sunması açısından da hayati önem taşıyor.
HABER MERKEZİ
30.12.2024 11:03:56