Muş TSO ile Rize TSO arasında kardeş oda protokolü imzalandı

Muş Ticaret ve Sanayi Odası (MUŞ TSO) ile Rize Ticaret ve Sanayi Odası arasında “Kardeş Oda” protokolü imzalandı.

ALPARSLAN DİYARI-Muş Ticaret ve Sanayi Odası ile Rize Ticaret ve Sanayi Odası arasında imzalanan “Kardeş Oda” protokolünün her iki odaya hayırlı olması temennisinde bulunan Başkan Koç, illerin dayanışma içerisinde olmasının önemine değindi

 

 

Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Rize Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ahmet Arif Mete ve beraberindeki heyeti Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal Koç, Meclis Başkanı Aydın Çelik ve meclis üyeleri karşıladı.

 

 

İlk olarak MUŞ TSO Başkanı Erdal Koç’un makamına geçen heyet burada bir süre sohbet etme imkanı buldular. Daha sonra Rize ile Muş oda ve meclis başkanlarının bir birlerine hediye takdimi yapıldı.

 

 

Muş Ticaret ve Sanayi Odası 1”5 Temmuz Milli İrade ve Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirilen “Kardeş Oda” protokolü imza töreninde konuşan MUŞ TSO Meclis Başkanı Aydın Çelik, Rize’den buraya gelen Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu başkanına, meclis başkanına ve beraberindekilerine teşekkür etti. 

 

 

MUŞ TSO Başkanı Erdal Koç, protokol töreninde Rize heyetine Muş’un genel durumu ile ilgili bilgiler verdi. Muş’un potansiyeli yüksek bir il olduğunu ancak bir türlü kabuğunu kıramadığını kaydeden Koç, tarım ve hayvancılık başta olmak üzere birçok alanda yatırıma ve yatırımcıya elverişli bir kent olduğunu söyledi.

 

 

Muş’un nüfusu, ilçeleri ve coğrafik yapısı hakkında bilgiler veren MUŞ TSO Başkanı Erdal Koç, Alparslan I ve II Barajları, sanayi siteleri, tekstil atölyeleri ve yoğunluğu Malazgirt ilçesinde olan tarım makineleri üretim tesislerinin potansiyeli ile ilgiler bilgiler aktardı.

 

“ÜRETİMİ YAPILAN MAKİNALAR ORTA DOĞUYA İHRAÇ EDİLİYOR”

 

Muş’un başlıca geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu belirten Başkan Koç; “İlimiz genelinde çok ciddi mera alanlarımız var. İlimiz hidroelektrik için potansiyeli güçlü bir konuma sahiptir. Varto ilçemizde biyogaz için çok uygun alanlar var. Jeotermal alanında da farklı ilçelerimizde ciddi bir potansiyel var. Yeraltı kaynaklarımızda yalıtım düzeyi çok yüksek inşaat malzemeleri mevcuttur. Şenyayla bazaltı gibi Muş beyazı gibi yalıtım seviyesi çok yüksek inşaat materyalleri bulunmaktadır. Kayak ve yayla turizmine çok uygun bir kent. Bunların yanı sıra kentin lojistik konumundan bahsetmek istiyorum. İlimiz Doğu ve Güneydoğu kentlerine hemen hemen aynı mesafededir. Batıya baktığımız zaman Elazığ, Doğuya baktığımız zaman Van, Güneye baktığımızda Diyarbakır ve Kuzeye baktığımız zaman Erzurum gibi kentlere hemen hemen 2 saatlik mesafededir. Lojistik anlamda ciddi bir konuma sahip olduğu için kara, hava ve demir yolunun mevcut olduğu bir kent. Merkezde 2 tane küçük sanayi sitemiz, Bulanık, Malazgirt ve Varto ilçelerimizde de birer tane olmak üzere küçük sanayi sitelerimiz bulunmaktadır. Aynı zamanda merkeze bağlı 56 parselden mevcut Organize Sanayi Sitemiz var. İnşaat aşamasında olan Organize Sanayi sitemiz hemen hemen yer teslimatı tamamlanmak üzere. En önemlisi Malazgirt ilçemizde tarım aletleri üreten bir ihtisas üretim tesisimiz var. Tarım alanında çok ciddi üretimler yapılıyor. Üretimi yapılan makinalar Orta Doğuya ihraç ediliyor. İlimiz genelinin 400 bin nüfusa sahibiz. Çok ciddi derecede göç veriyoruz. Maalesef insanları tutamıyoruz, sermaye göç ediyor. Metropol şehirlerde iş imkanlarının daha fazla olması nedeniyle göçler yaşanıyor” dedi.

Rize Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ahmet Arif Mete, “Kardeş Oda olarak Muş’un bizde çok farklı bir yeri var. Bizleri ağırladığınız için çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

 

“İKİ KENTİN BİRBİRİNİN EKSİKLİKLERİ KAPATARAK ORTAK BİR ÇALIŞMA ELDE EDECEĞİMİZ KANAATİNDEYİM”

 

‘Kardeş Oda’ protokol töreninde konuşan Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı aynı zamanda TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Aziz Karamehmetoğlu, “Bugün burada sizlerle birlikte olmaktan çok mutluyum. Burada yapacağımız toplantının özelde illerimize genelde ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Niyetimiz halis, akıbeti de hayır olur inşallah. Bu bölgeler bizler için çok önemlidir. Biz bir tarihte odamız üyeleri ile bir anket yapmıştık. Bu anket çalışmasında üyelerimize ‘Doğu ve Güneydoğu illerinde işbirlikleriniz ve yatırımlarınız var mı?’ diye sormuştuk. Aşağı yukarı 1200-1400 üyelerimizden bir geri dönüş almıştık. Üyelerimizin yüzde 97’si bu bölgeyi hiç bilmiyor. Eminim ki bu sizlerde de aynıdır. Dolayısıyla birbirine bu kadar yakın bir coğrafyada olan illerin uzaklaşmaları ve kopmaları doğru kabul edilebilecek bir şey değildir. Neticede bugün burada bulunmamızın sebebi her iki ilin zayıf ve artı yönlerini değerlendirerek, her iki odanın bir sinerji üretmesidir. Tamamlayıcı bir güç olarak illerimizin ticaretine ne tür bir katkı sağlayabileceğimizin çalışmasını yapacağız. Ben normalde TOBB yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Brüksel’e gidecektim. Fakat ben TOBB Başkanımıza böyle bir programımızın olduğunu katılmam gerektiğini söyledim. TOBB Başkanımızın sizlere selamları var. TOBB’dan bir arkadaşımız buraya gelecek. Bizler burada yapacağımız çalışmaların raporunu hazırlayıp Genel Merkezimize göndereceğiz. Odalar olarak yapabileceklerimiz artı bu sinerjiye ortak güç katacak olan TOBB tarafından yapılacak veya takip edilecek konuları raporlayıp başkana götürecek. İki kentin birbirinin eksiklikleri kapatarak ortak bir çalışma elde edeceğimiz kanaatindeyim. Muş tarihimiz açısından da çok önelidir. 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi ile bu toprakların kapıları Türklere açılmış. Anadolu’da Türk ve İslam devleti kurulmuştur. O günden bu yana bizler bu coğrafyada yaşıyoruz. Muş’un bu anlamda da hakkını teslim etmemiz gerekir. ‘Kardeş Oda’ protokolünün iki ilimizde hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

 

 

HABER: HARUN SEÇKİN
 


16.10.2023 13:28