Muş tarımında yeni dönem! Hasadı başladı: 21 milyon liralık katkı

Muş'ta devlet desteğiyle 2 bin 100 dekar alana ekimi yapılan kuru fasulyenin hasadına başlandı.

Muş’ta Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından başlatılan Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında, 2 bin 100 dekar alanda ekimi yapılan kuru fasulyenin hasadına başlandı. Proje, bölgedeki çiftçilere sağlanan yüzde 75 hibeyle desteklendi.

 

 

2 Bin 100 Dekarda Kuru Fasulye Hasadı

 

TAKE Projesi kapsamında, 105 çiftçiye yüzde 75 hibeyle 7 ton kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Çiftçiler, tohumları 2 bin 100 dekar alanda toprakla buluşturdu ve büyük bir emekle yetiştirdikleri fasulyelerin hasadını yapmaya başladı. Hasat töreni, merkeze 35 kilometre uzaklıktaki Yoncalıöz köyünde düzenlendi.

 

 

Vali Avni Çakır: "Muş Ovası, Geleceğin Parlayan Yıldızı Olacak"

Muş Valisi Avni Çakır, hasat töreninde yaptığı konuşmada Muş Ovası’nın tarımsal potansiyeline dikkat çekti. Çakır, "Muş Ovası, su kaynaklarıyla oldukça verimli bir bölge. Tarım ve hayvancılıkta geleceğin parlayan yıldızlarından biri olacağız. Çiftçilerimizi destekleyerek tarımın çeşitlenmesini teşvik ediyoruz" dedi.

 

 

Çiftçilerin Cesareti ve Ürün Çeşitlendirilmesi Vurgusu

 

Vali Çakır, çiftçilerin cesurca farklı ürünler ekmesinin önemine değinerek, "Burada 350 dönümde kuru fasulye ekimi yapan çiftçimizi tebrik ediyorum. Ürün yelpazemizi genişletmemiz gerekiyor. Buğday ve arpada önemli üretimler yapıyoruz ama nohut, fasulye ve mercimekte kapasitemizin çok altındayız" ifadelerini kullandı.

 

 

Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün: "Kuru Fasulye Katma Değeri Yüksek Bir Ürün"

 

Muş Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, tarımsal üretimin artırılması ve yeni destek modellerine geçildiğini belirtti. "Kuru fasulye katma değeri yüksek bir ürün. TAKE Projesi kapsamında 105 çiftçimize 7 ton kuru fasulye tohumu dağıttık ve 2 bin 100 dekarlık alana ekim gerçekleştirdik. Bu yıl 425 ton ürün bekliyoruz ve ilin ekonomisine 21 milyon lira katkı sağlayacağız" dedi.

 

 

Vali İlk Hasadı Traktörle Yaptı

 

Vali Avni Çakır, törende traktöre binerek ilk kuru fasulye hasadını gerçekleştirdi. Hasat törenine, Muş Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, Devlet Su İşleri 172. Şube Müdürü Servet Fırat, şube müdürleri, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

 

KAYNAK AA

 


11.09.2024 16:25