Muş’ta yetişen bu çiçeğin ismini bilen var mı? Gerçek ismini duyanlar şaşırdı!

Muş’un çevresinde bahar aylarında ortaya çıkan bazı çiçeklerin endemik olduğu bilinmesine rağmen, bu doğal zenginliklere sahip çıkacak ilgili ve bilgililer aranıyor.

ALPARSLAN DİYARI- Muş’un her bir köşesi doğal zenginlikleri bağrında barındırırken, bölgedeki arılar da yüzlerce çiçekten bal yapıyor. Muş Ovasında ortaya çıkan çiçeğin nadide ve endemik olduğu düşünülüyor. Muş ovasında yetişen bu nadide ve endemik olduğu söylenilen çiçeğin adını herkes merak ediyor. 

 

 

 

 

Muş ovasındaki bu çiçek çevrede değişik isimlerle biliniyor. Bilindiği gibi yöremizde sayısız bitki ve çiçek türü bulunuyor. Muş Ovası zengin bir bitki örtüsüne sahip olduğu gibi endemik bitki çeşidi yönünden önemli zenginliğe sahip. Mart ayının başında olmamıza rağmen henüz doğada sadece sarı çiçekler kendini göstermeye başladı. Önümüzdeki birkaç günde her yerde türlü renk ve kokularda çiçeklerle dolup taşacak ve arılarda çiçekten polen toplayarak kovanlarını dolduracak. Başta Muş Alparslan Üniversitesi olmak üzere duyarlı her birey ve ilgili kurum yetkililerinin vakit geçirmeksizin Muş’un çiçekleri üzerine amatör ve bilimsel olarak çalışması gerekiyor. 

 

 

 

 

 

Muş Ovasında ilkbaharın gelmesiyle yeşermeye başlayan ve halk arasında farklı isimlerle anılan sarı yıldız çiçeği diğer bir adıyla Gagea pratensis çiçeği görenleri kendine hayran bırakıyor. 

 

 

 

 

GAGEA PRATENSİS ÇİÇEĞİ VE ÖZELLİKLERİ 

 

 

Gagea pratensis, zambak familyasından bir Avrupa ve Akdeniz bitki türüdür. Türkiye'nin yanı sıra Avrupa'nın geniş bir bölgesinde yaygın olarak bulunur ve bilime ilk kez 1794 yılında Persoon tarafından tanımlanmıştır.

 

 

 


Bu gizemli çiçeğin özellikleri arasında, soğan oluşturan çok yıllık bir bitki olması ve genellikle sarı renkte çiçekler taşıması bulunmaktadır. Çiçekler bazen her tepalin arka tarafında yeşil bir şerit taşırlar.

 

 

“HABER: KADER AKÇİL”

 

 

 

 


04.03.2024 11:22:45