ALPARSLAN DİYARI-Merkez, Bulanık, Malazgirt, Varto, Hasköy ve Korkut ilçeleri ile birlikte, Muş ilinin nüfusu 411.117'dir. Geçimini genellikle tarım ve hayvancılık ile sağlayan halkın büyük bir bölümü köylerde ikamet etmektedir.
Muş’ta nn çok tahıl ekimi yapılır. Ekim alanı az ve iklim şartları elverişsiz olduğundan tarım ürünü çeşidi ve verim azdır. Sebzecilik ve meyvecilik gelişmemiştir. Az miktarda kavun, karpuz, üzüm ve lahana yetişir. Başlıca ürünleri buğday, arpa, mısır, nohut, tütün ve şekerpancarıdır.
Bunun dışında Türkiye'nin üçüncü büyük ovası olan Muş Ovası'nda patates yetiştirilmeye başlandı. Niğde'den gelerek Muş Ovası'nda kiraladıkları arazilere patates eken üreticiler, yetişen patatesin birinci sınıf olduğunu söyledi.
Muşta yetişen ürünler:
Buğday: Buğday, Muş’ta en çok yetiştirilen üründür.
Şeker Pancarı:Şekerpancarı, etli kökünden şeker elde edilen, ıspanakgiller familyasından bir bitkidir.
Karpuz:Su ve lif içeriği yüksek bir meyve olarak bilinen karpuz, vitamin ve mineral zenginliğiyle faydalı bir meyvedir.
Ayçiçeği:Günebakan, Gündoğdu veya Günçiçeği, papatyagiller familyasından çekirdekleri ve yağı için yetiştirilen sarı çiçekli bir tarım bitkisidir.
Arpa: Arpa da önemli bir tahıl ürünüdür.
Yulaf: Yulaf, hayvan yemi olarak kullanılır.
Patates: Patates, Muş’ta yetiştirilen önemli bir sebzedir.
Soğan: Soğan da yaygın olarak yetiştirilen bir sebzedir.
Fasulye: Fasulye, önemli bir protein kaynağıdır.
Muş’ta en çok yetiştirilen ürün:
Muş’ta en çok yetiştirilen ürün buğdaydır. Buğday, bölgenin iklimine ve toprak özelliklerine uyum sağlayan bir tahıl ürünüdür. Buğdaydan elde edilen un, ekmek ve diğer hamur işleri yapımında kullanılır.
Şeker Pancarı:Muş'ta pancar üretiminden ekonomiye büyük katkı yapıyor. Türkiye'nin şeker ihtiyacının yaklaşık 300 bin tonunun karşılandığı Muş'ta, ekonomiye 450 milyon liralık katkı sağlanması bekleniyor. Muş'ta, 56 bin 500 dönümlük alanda ekilen şeker pancarının hasadı her yıl artarak devam ediyor.
Karpuz:17 bin dekarlık alanda karpuz üretimi yapılıyor. Dekardan 6 ton verim elde ediliyor. 102 bin tona tekabül ediyor. Bu da ekonomiye 200 milyon lira katkı sağlıyor.
Muş Üzümü:Muş yöresinde 1800 -1900 yıllarında Sovyetler Birliğinden İlimize getirilerek dikildiği, yörenin iklim şartlarına iyi adapte olduğu, kaliteli ve bol üzüm üretildiği bilinmektedir.
Muş’ta tarımın gelişmesine katkıda bulunan faktörler:
Su kaynakları:, Murat Nehri gibi önemli su kaynaklarına sahiptir. Bu su kaynakları tarımsal sulamada kullanılır.
Verimli topraklar: Muş ovası toprakları tarım için oldukça verimlidir.
Devlet destekleri: Devlet, tarımın gelişmesi için çeşitli destekler sunmaktadır. Bu destekler arasında kredi, hibe ve teşvikler yer almaktadır.
"HABER VEYSEL EŞİN"
21.03.2024 09:45:28