"Muşluların atadan gelen en büyük mirasımız, tarımda ve hayvancılıkta başarılı olmamızdır. Tek eksiğimiz bu konuda biraz daha bilimsel çalışmalara, öğretilere dikkat edeceğiz." diyen Çakır, "Gençlerimizi özellikle bu alanda teşvik edeceğiz. Çiftçiliğin ve hayvancığın dünyada en gurur duyulacak mesleklerden bir tanesi olduğunu, insanın rızkını kazandığı her mesleğin ne kadar kutsal olduğunu bir şekilde gençlerimize öğreteceğiz. Maalesef herkesin şimdiki hastalığı ceketli, kravatlı iş istemesi. İş üniformasını kimse istemiyor. 200 dönüm arazi işleyen veya 10-15 büyükbaş hayvana bakan insanın 3-4 memurun kazandığından fazlasını kazanacağı da bir gerçek. Şu an ilimizin ekonomisinin yüzde 80-90'ı tarım ve hayvancılığa dayanıyor ve ticaretimizdeki canlılık da bunun bir göstergesi" dedi.
“YAKLAŞIK 100 TON KORUNGA TOHUMU DAĞITACAĞIZ”
Tarım ve hayvancılık alanındaki tüm projelerin yanında güçlü bir şekilde durmaya devam edeceklerini vurgulayan Çakır, "Bugün yaklaşık 100 ton korunga tohumu dağıtacağız. Seneye inşallah bunu daha da arttıracağız. Bu anlamda çayır ve meralarımızın üzerindeki yükü de almamız lazım. Tarlamızda ve bahçelerimizde de bu yem bitkilerinden yetiştirerek çayır ve meralarımızı daha ekonomik, daha verimli bir şekilde kullanılmasına katkı sağlayacağız." Şeklinde konuştu.
"BİZ KORUNGA BİTKİSİNİ ÇİFTÇİLERİMİZE TAVSİYE ETMEK ZORUNDAYIZ"
Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ ise "Korunga otunu hayvana verdiğinizde sütün yağlı olduğunu görüyorsunuz. Demek ki sütün yağlı olmasına vesile olan madde var içerisinde. Bu korungaya bahşedilmiştir. Yağlı sütün fiyatı, yağsız süte göre daha fazladır. Biz korunga bitkisini çiftçilerimize tavsiye etmek zorundayız." diye konuştu.
Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün ise bitkisel ve hayvansal üretim konusunda kapasitesi yüksek olan illerden biri olduklarını belirtti.
Hem arazı hem de merak ve çay konusunda da iyi bir yere sahip olduğuna vurgu yapan Gün, şunları kaydetti:
"357 bin hektarlık arazimiz var. Muş'ta yıllarca gelen hem yanlış otlatma hem de bakım yapılmamasından dolayı hayvancılığımızın da kaba yem ihtiyacını ortaya çıkmaktadır. İlimize baktığımızda da özellikle de son verilenlere göre 235 bin büyükbaş hayvan, 1 milyon 35 bin de küçükbaş hayvana sahibiz. Küçükbaşta 13. sıradayız, büyükbaşta ise 20. sıradayız. Yazın göçerlerde bölgemizde geldiğinde hayvan varlığı iki milyona kadar çıkmakta. Meralar geleceğimizindir. Bu meralarımızın muhafazası ve bunların korunması da bize emanet. Bu meraları korumak ve yem ihtiyaçlarını karşılamak için bu projeleri geliştiriyoruz Bu projenin özellikle ilimize ve ülke meramıza hayırlı bereket getirmesini diliyorum."
Programa, Muş Valisi Yardımcısı Tahir Yılmaz, kurum amirleri, şube müdürleri ve çiftçiler katıldı.
"HABER: HARUN SEÇKİN"