Muş'ta çay sohbetleri kültür ve sanat yaşamına büyük katkı sağlıyor!

Muş Alparslan Üniversitesi'nden Çay Bahane Sohbetleri’nin 27’nci bölümünde, Bilimler Akademisi kurucu üyesi Prof. Dr. İlhan Tekeli’yi ağırlandı...

ALPARSLAN DİYARI- Prof. Dr. Tekeli, Türkiye'nin modernleşme öyküsünü detaylı bir şekilde ele aldığı konuşmasına Osmanlı döneminden başlayarak, 1980 sonrası dünyada gerçekleşen modernizm hareketlerine ve 2000’lerdeki postmodernizm akımlarına değindi.

 

Osmanlı’nın modernleşme sürecini ve şehir planlamasındaki yenilikleri anlattı. II. Mahmut döneminde gerçekleştirilen merkezi sistem reformlarını ve bu dönemin Osmanlı modernleşmesinin merkezi olduğunu vurguladı.

 

Kent meselelerine de değinen Prof. Dr. Tekeli, özellikle Laleli’de bir yangın yerinin yeniden ihyası için yapılan modern planlamalardan bahsetti. 1854’te başlayan modernizasyon sürecinde ahşap binaların kagir binalara dönüştürülmesi gibi yangın önlemlerine vurgu yaptı ve aynı dönemde Avrupa’da da benzer dönüşümlerin yaşandığını ifade etti.

 

İstanbul’un modernleşme sürecini ele alan Prof. Dr. Tekeli, yayalar kentinden faytonlar ve araçlar şehrine geçiş sürecini detaylandırdı. 1860’tan itibaren İstanbul’un merkezi dönüşümüne, Galata’daki kale duvarlarının yıkılıp araba yollarının yapılmasına ve bu süreçteki örgütlenme biçimlerine değindi. Harita mühendisliği ve özellikle askeri mühendislerin üstlendiği rolü de vurguladı.

 

Cumhuriyet dönemindeki kent modernizmine de değinen Prof. Dr. Tekeli, kent planlaması ve belediyecilikle ilgili mevzuları ele aldı. Konuşmasını, modern Türkiye’nin şehir planlaması ve kentsel dönüşüm süreçlerindeki önemli adımlarla tamamladı.

 

Program, dinleyicilerin sorularına yer verilen soru cevap faslıyla sona erdi.

 

Kaynak: MAUN Bülten


01.07.2024 02:11