ALPARSLAN DİYARI-Ramazan ayı İmsakiye takvimi ile Muş’ta iftar saati belli oldu. İftara az bir zaman kala iftar saati, imsakiye sayfaları sorgulanmaya başladı.
Peki, Ramazan İmsakiyesi ile Muş’ta iftar saati ne zaman, İftar vakti kaçta, akşam ezanı kaçta okunacak?
18 Mart Pazartesi günü Muş’ta iftar 18:33’de açılacak. Teravih Vakti
İse 19:49 olacak.
RAMAZAN AYINI BİZE HATIRLATAN 7 GELENEK
Kültürümüzde Ramazan ayı ile ilgili gelenekler oldukça fazladır ve geçmişten bugüne halen uygulanmaktadır. Bu gelenekler, şimdilerde en büyük aile fertlerinin hatırlayacağı kadar eskidir. Türkiye‘de büyümüş her çocuk Ramazan ayına ait bu gelenekleri yakinen bilir ve o hatıraları tebessümle hatırlar. Her ne kadar zamanla azalsa da yine de bu değerli ayın ruhu bir başkadır. Öyleyse biraz nostalji yapalım! İşte Ramazan ayının geldiğini bize hatırlatan 7 gelenek.
Camilere mahya asmak
Mahya, çift minareli camilerin arasına içleri zeytinyağı ile doldurulan kandiller ile yazılan ve Ramazan’ı ifade eden yazı sanatıdır. Bu gelenek Osmanlıdan günümüze ulaşmıştır. Eski dönemlerde Ramazan’ın gelişi bu şekilde halka bildirildi. Şimdilerde de Ramazan ayında ışıl ışıl olan camiler, Ramazan ayının coşkusunu yansıtmaya devam etmektedir.
Ramazan davulcuları
Ramazan geleneklerinin en eski ve en neşelilerinden biri şüphesiz sahur davulcularıdır. Bu gelenek Türklüğe ve İslamiyet’e özgü bir gelenektir. Eski dönemlerde Ramazan ayı boyunca Ramazan davulcusu birkaç kişi ile birlikte sokak sokak gezer, sırayla Ramazan manileri söylerlerdi. Şimdilerde tek dolaşsa da davulu ile geceyi şenlendirmeye ve maniler söylemeye devam etmektedir.
İftar zamanında top atmak
Bu gelenek; yani imsak ve iftar vakitlerinde top atılması Sultan III. Mustafa döneminde Rumeli Hisarı’nda başlamıştır. Ardından tüm ülkeye yayılmıştır. Günümüzde de şehirlerde akşam ezanını duyurmak ve insanlara oruç açma zamanını haber vermek için top atılmaktadır.
Panayır ve şenlikler
Eski dönemlerde Ramazan ayında şenlik, panayır gibi etkinlikler düzenlenirdi. Bu gelenek, günümüzde de halen bazı kentlerde ve bölgelerde yaşatılmaya devam etmektedir. Meydanlar panayır yerine çevrilir, teravih namazı bitinceye kadar çeşitli eğlenceler düzenlenirdi. Şimdilerde Karagöz ve Hacivat oyunu izleme geleneği unutulmaya yüz tutsa da bu gelenek çeşitli etkinliklerle sürdürülmektedir.
Pide Kuyrukları
Ramazan ayını hatırlatan en nefis yiyeceklerden biri pide olsa gerek. Yılın her ayında fırın ve pastanelerde üretilse de Ramazan’da insanlar ekmek yerine sıcacık pidelerle sofralarını zenginleştirmektedir. Geçmişten günümüze ulaşan bu lezzet, iftar vaktine yakın oluşan uzun pide kuyrukları ile kendini belli etmektedir.
Güllaç
Ramazan ayının geldiğini bize hatırlatan şeylerden biri de fırın ve pastanelerin camlarındaki yerini alan güllaçlardır. Güllaç süt ile yapılan ve az şekerli olan bir tatlı türüdür. Üzerine ise Antep fıstığı, nar ve mevsim meyveleri ise süsleme yapılmaktadır. Ramazan sofralarını tatlandıran bu harika lezzet ile Ramazan’ın geldiği daha net bir şekilde anlaşılır.
Zeytin ve hurma ile iftar yapmak
Zeytin ve hurma ile iftar yapmak, en eski Ramazan geleneklerinden biridir. Bu gelenek günümüzde de devam eder ve Ramazan sofralarında muhakkak olması gerekenler arasında yer alır. Bugün de devam eden tüm bu Ramazan geleneklerinin tarihi, aslen İslamiyet’in başlangıcına kadar gitmektedir.
"HABER VEYSEL EŞİN"
20.03.2024 12:46:28