Muş’ta acıların yerini barış aldı:11 can alan kan davası dualarla sona erdi

Muş’ta iki aile arasında 30 yıl önce başlayan kan davası bölgenin kanaat önderleri ve arabulucuların yoğun çabaları sonucunda sona erdi.

Muş'un Sürgüden Köyü’nde (Xırbe), 1994 yılında başlayan ve 11 kişinin hayatını kaybetmesine, 17 kişinin yaralanmasına sebep olan kan davası, nihayet barışla sona erdi. Toksun (Şivo) ve Seyhan (Avdi) aileleri arasında 30 yıldır süregelen bu kan davası, bölgenin kanaat önderleri ve arabulucuların yoğun çabaları sonucunda son buldu.

 

Bölgenin Kanaat Önderleri Barışa Aracılık Etti

 

Bölgenin ileri gelen kanaat önderleri ve arabulucuların araya girmesiyle, Sürgüden Köyü’ndeki camide düzenlenen barış töreninde, her iki aile husumeti sona erdirme kararı aldı. Kırköy Belediye Başkanı Rahmetullah Yaktı, bu barışa vesile olan tüm taraflara teşekkür ederek, aldıkları barış kararından duyduğu mutluluğu dile getirdi.

 

 

30 Yıllık Husumet Barışla Son Buldu

 

Törende konuşan Şahin Toksun, 30 yıl önce yaşanan trajik olaylar sırasında henüz bir çocuk olduğunu ve babasını da bu kan davası nedeniyle kaybettiğini belirtti. Toksun, “Bugün barışın sağlanmasından büyük mutluluk duyuyorum. Umuyorum ki bundan sonra ne bizler arasında ne de başka aileler arasında kan davası yaşanmaz” diyerek barışın önemine dikkat çekti.

 

 

 

 

Barışla Gelen Kardeşlik

 

Törenin ardından dualar eşliğinde birbirleriyle kucaklaşan Şivo ve Avdi ailelerinin ileri gelenleri, aralarındaki husumetin tamamen sona erdiğini ilan etti. Barışın bir simgesi olarak, törene katılan tüm taraflar birlikte yemek yedi.

 

Bu anlamlı barış töreni, sadece bu iki aile için değil, bölge halkı için de umut verici bir adım olarak kabul ediliyor. Kan davası gibi geleneksel ve yıkıcı sorunların barış yoluyla çözülebileceğini gösteren bu olay, diğer aileler için de örnek teşkil ediyor.

 

HABER SEVDA BALKAYA

 


31.08.2024 14:27