ALPARSLAN DİYARI- Göçmen, çıraklık ve ustalık dönemlerinden örnekler vererek, eski zamanlarda babaların oğullarını meslek sahibi olmaları için bir ustanın yanına bıraktığını ve "Et senin, kemiği benim" diyerek çocuğun terbiyesini ustaya emanet ettiklerini söyledi. O dönemde ustalar, çıraklara sert ama öğretici bir tutumla yaklaşarak, onları mesleğin zorluklarına alıştırmaya çalışır ve zamanla başarılı bir usta olmalarını sağlardı.
ÇIRAK BULAMIYORUZ
Ancak günümüzde durumun tamamen değiştiğini ifade eden Göçmen, "Bugün geldiğimiz noktada, yetiştirmek üzere çırak bulamıyoruz. İş bulmak için gelen gençler, ne kadar maaş alacaklarının derdine düşüyor. Sanatkar olmak değil, kısa vadede para kazanmanın peşindeler," dedi. Göçmen, bu durumun en büyük nedeninin internet ve sosyal medyanın hayatımızdaki artan etkisi olduğunu vurgulayarak, "Gençler sürekli olarak farklı paylaşımlar görüyor ve bunlara özeniyor. Ekmek kaygısı ya da gelecek endişesi artık akıllarına gelmiyor. Tek dertleri birilerinin onları takip etmesi ve izlemesi," şeklinde konuştu.
YEREL SANAYİ KAN AĞLIYOR
Haşim Göçmen, yerel sanayinin kapanma noktasına gelmesinden duyduğu derin üzüntüyü dile getirerek, bu gidişatın nasıl durdurulabileceği konusunda endişeli olduğunu belirtti. "Yerel sanayi devri kapanıyor ve bundan büyük üzüntü duyuyoruz," diyerek sözlerini sonlandırdı.
SEVDA BALKAYA
21.08.2024 12:40