Muş Milletvekili Sümeyye Boz Tarım Sektöründe yaşanan sorunlara değendi! Muş Çiftçileri desteklenmeli

Muş Milletvekili Sümeyye Boz Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel kurul konuşmasında şeker pancarı ve tütün üreticilerinin yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. 


Genel kurulda yaptığı konuşmada; verimli topraklara ve zengin su kaynaklarına rağmen bugün ülkede tarım yapılamaz hâle geldiğini söyledi.

Muş Milletvekili Sümeyye Boz Boz konuşmasını söyle:

 

Toprak Mahsulleri Ofisinin verilerine göre ülke genelinde hububat hasadı yüzde 10 civarında. Hububat hasadının en yoğun olduğu bölgede ise Diyarbakır, Urfa, Mardin, Antep'le birlikte Akdeniz Bölgesi kentleri bulunmakta. Ancak Türkiye'nin 2'nci büyük ovası olan Muş Ovası kanun gereği gözetilmesi gerekirken ve tüm ülkeye yetecek bir potansiyele sahipken teşvik yapılmıyor, çiftçilerin sorunları giderilmiyor, tarım arazileri üzerinde ise yapılaşmaya göz yumuluyor. İktidarın her alandan rant elde etme politikaları ve bu politikalar sonucunda tarım arazileri yabancı şirketlere peşkeş çekiliyor. Bugün doğru ve akılcı bir yaklaşımla Muş Ovası Türkiye'nin tahıl ihtiyacının büyük bir ölçüde karşılanmasını sağlayacak bir potansiyele sahip. 

 

"Şeker pancarı üretiminin en yaygın olduğu şehir Muş"


Şeker pancarı üretiminin en yaygın yapıldığı kentlerden biri Muş olduğunu söyleyen Boz “  Muş fabrikası özelleştirilerek, şeker fabrikası özelleştirilerek insanlar binbir emekle ektiği tarlalarından elde ettikleri ürünlerini satamaz hâle geldiler. Bu yüzden de çiftçiler ellerindeki ürünleri elden çıkaramadıkları için çevre illerdeki başka kentlerdeki şeker fabrikalarına yönelmek durumunda kaldılar, tabii ki bu da üretici için, çiftçi için ekstra masraf, ekstra yakıt demek. Böyle bir durumda onlar için bir zarar meydana çıkmış oluyor.”dedi

 

"MUŞ’TA TÜTÜN ÜRETİCİLERİ DESTEKLENMELİ"
   
Tütün üretimi konusunda değinen Boz, “Muş'ta yerli tütün üreticileri desteklenmesi gerekirken yabancı tütün üreticileri desteklendi. 26 ilde yüz binin üzerinde çiftçi var ve bu çiftçiler tütün üretimi sağlıyorlar. Hâl böyle iken kapasite geliştirme çalışmaları yapmak yerine 2011'de tekel fabrikası kapatıldı. Madem tütünle ilgili bir faaliyet yapılmak isteniyordu da niçin 2011 yılında tekel fabrikası kapatıldı ve şu anda ise yabancı sermayedarların tütün fabrikası kurmasıyla ilgili güzellemeler yapılıyor, onların açılışlarına katılıyor ve günde bir saat içerisinde 10 ton üretim yapılacak diye reklamlar sunuluyor. Hiçbir şekilde yerli üreticinin bu konuyla ilgili desteklendiğine dair tek bir emare göremiyoruz.”


    "Tüm yurtaşlar muhtaç durumda"


"İktidar sadece çiftçiyi değil, tüm yurttaşları muhtaç duruma düşüren politikalarına devam ediyor. Ülkede derinleşerek devam eden ekonomik krizle birlikte gübre ve yakıt maliyetleri de üretimi olumsuz etkilemekte. Tarım ve gıda krizi ancak demokratik, halkçı, kamucu ve ekolojik bir programla ve örgütlenmeyle aşılabilir. Bizler de iktidarın sermayedarları önceleyen politikalarına karşı, yerli üreticilerin ve çiftçilerin yanında olacağımızı bir kez daha buradan dile getirmiş oluyoruz." 


 


07.07.2023 10:06