Muş çiftçilerine uyarı! Geleceğini ateşe atma

Muş ve ilçelerinde hububat ürünlerinde hasatların başladığı şu günlerde uzmanlar, anız yakımının ilerleyen dönemlerde toprağın çoraklaşması ve verimsizleştirmesinde neden olacağı uyarılarında bulunuyorlar.

Muş bölgesinde arpa hasatlarıyla beraber, buğday hasatlarının da başladığı bu günlerde Muş İl Tarım ve Orman Müdürü tarafından sosyal medyada uyarılarda bulunuldu.


Üreticilerden, hasat sezonu boyunca anız yakılmaması konusunda duyarlılık beklediklerini  "Organik madde miktarını azaltan anız yangınları, mikrobiyolojik aktiviteyi geriletiyor. Topraktaki faydalı mikroorganizmalar yok oluyor, toprağın su tutma kapasitesi azalarak zamanla toprak verimliliği düşüyor." 


Cezai işlem uygulanacak


Muş  İl Tarım ve Orman Müdürü tarafından sosyal medyada  yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi: Anız yakmak toprağı, doğayı, hayvanları, bitkileri ve geleceği ateşe atmaktır. Her ne sebeple olursa olsun anız yakmanın mazereti olmaz. Anız yakıldığının tespiti halinde Alo 177 hattından yetkililere bildiriniz. 


Ayrıca; anız yakmanın yasak olduğu anımsatılan paylaşımda ilgili kurumların cezai işlem yapma yetkisinin bulunduğunu kaydedildi.


Anız yakmakla doğan zararlar ise şöyle:

1-Anızın yakılması ile topraktaki organik madde yakılarak yok edilmektedir. Bu durum toprakları daha verimsiz ve erozyona daha hassas duruma getirmektedir.

2-Sap ve Anızların Yakılması ile bitki büyümesini teşvik eden karbon(C) ve azotun(N) kaybı da artmaktadır. Mesela bir dönüm arazide 300 kğ. sap yandığında 1,5 kğ. Saf azot kaybı meydana gelmektedir. Bu miktar ise ancak 7 kğ. şeker gübresi dediğimiz Amonyum sülfatı araziye vererek yeniden kazanılabilir.

3-Anız yakmanın diğer bir zararı toprak yüzeyinde bulunan küçük canlıları öldürmesidir. Oysa toprakta bulunup gözle görülmeyen bu canlıların faaliyetleri sonucunda organik madde parçalanır, ayrışır ve HUMUS dediğimiz şekle dönüşür. Yapılan araştırmalarda; anız yakma ile küçük canlıların mikro organizmaların % 70 inin zarar gördüğü bunun da verimi düşürdüğü ortaya konulmuştur.

4- Anız yakımı ile ilk yılda kök çürüklüğü hastalığında azalma olduğu ancak ikinci yıl bu hastalığın daha da arttığı görülmüştür.

 

Metin Bozkurt
 


19.07.2023 09:37:00