Muş Barosu’ndan kadınların mücadelesi ve 8 Mart’ın anlamı açıklaması

Muş Barosu Kadın Hakları Merkezi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün kökenine dikkat çekerek, kadınların tarih boyunca eşitsizlik ve ayrımcılığa karşı verdiği mücadelenin önemine vurgu yaptı.

ALPARSLAN DİYARI- Muş Barosu Kadın Hakları Merkezi, 8 Mart Dünya Kadınlar günü münasebetiyle basın açıklaması yaptı. 

 

 

Muş Barosu önünde yapılan basın açıklama metnini Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Ruken Güven tarafından okundu. Güven, 8 Mart 1857’de New York’ta bir dokuma fabrikasında 40 bin dokuma işçisinin çalışma şartlarının değiştirilmesi ve eşit işe eşit ücret talebiyle greve başladığını hatırlattı. 

 

 

 

 

 

Güven, “New York polisinin, fabrika yönetiminin de desteğiyle işçilere saldırması ve binlerce işçinin fabrikaya kilitlenmesi üzerine çıkan yangında içeride kilitli kalan işçilerden çoğu kadın, 129 işçinin yanarak can verdi. 8 Mart işçi kadınların grevleriyle başlayan Clara Zetkin’le devam eden dayanışma ve isyanın günüdür. 8 Mart kadınla örülü özgür yaşamın yaratılması için verilen mücadelenin sembolüdür. 8 Mart, Dünya Kadınlarının taleplerini birlikte daha gür haykırdıkları, kendilerini toplumda eşit bir birey olarak yok sayan çağ dışı zihniyetlere karşı omuz omuza mücadele verdiği gündür” dedi.

 

 


Muş Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Ruken Güven basın açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

 


“Kadınlar ve kız çocukları aileden başlayarak kamusal alana yayılan cinsiyet ayrımcılığına maruz kalmaktadır. Cinsiyet ayrımcılığı eğitimde fırsat eşitsizliğini, iş hayatında kadınlara eşit şartlarda çalışma koşullarının sağlanmamasını, politikada temsil edilmemesini ve mağdurun kadın olduğu durumlarda ise cezasızlığı beraberinde getirmektedir.

 

 

 

“MUŞ BELEDİYESİ BÜNYESİNDE ŞİDDET MAĞDURU KADINLAR İÇİN KADIN SIĞINMA EVİ AÇILMALI”

 

 

Muş Barosu Kadın Hakları Merkezi üyeleri olarak, 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimlerde bu kenti yönetmeye talip olan tüm adaylara açık çağrımızdır. Muş Belediye Başkanlığı bünyesinde şiddet mağduru kadınlar için kadın sığınma evi açılması gerektiği, kadınlara ücretsiz sağlık taraması uygulamasının yaygınlaştırılması için gerekli adımlar atılması ve işbirlikleri yapılması gerektiği, kadınların çalışma hayatına dahil olması için belediyeye bağlı kreş ve gündüz bakim evleri kurulması gerektiği, kadın ve kız çocuklarına yönelik olarak fiziksel gelişme, dinlenme, yaratıcılıklarını geliştirme sosyalleşme ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hizmetler sunması gerektiği, kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık yapılarak yeni istihdam alanlarına yer verilmesi gerektiği, yerel yönetimlerin her kademesinde eşit temsiliyet ilkesi benimsenmesi gerektiğini, kadını baskılayan mevcut bakış açısının değişmesi ve kadının güçlendirilmesini esas alan politikaların benimsenmesi gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz.”

 

 

“ÜMİTSİZ DEĞİLİZ”

 

 

Güven Son olarak şu ifadelere yer verdi: “1857’den beri dünyada çok şey değişmişse de ülkemizde hala birçok şeyin değişmediğini, aksine temel haklarımız için bile mücadele eder hale geldiğimizi görmek üzücüdür. Buna rağmen ümitsiz değiliz. Toplumun neredeyse yarısını oluşturan kadınları temsilen hayatımız ve haklarımız için var gücümüzle hukuki mücadeleye devam edeceğimizi Muş Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak bir kez daha vurguluyor, bu vesile ile 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde emeği yok sayılan, erkek şiddetine maruz kalan tüm kadınları saygı ile anıyoruz.”

 

 

"HABER: HARUN SEÇKİN"

 

 


08.03.2024 18:00