Muş Alparslan Üniversitesinde Kur’an Mealleri Sorunlar, Çözüm Önerileri Uluslararası sempozyumu

Muş Alparslan Üniversitesi, İslami İlimler Fakültesi bünyesinde İlahiyat alanında farklı disiplinlerden akademisyenlerin buluştuğu uluslararası bir sempozyuma ev sahipliği yaptı.

 

ALPARSLAN DİYARI- Muş Alparslan Üniversitesi ve İslâmî İlimler Araştırma Vakfı’nın (İSAV) işbirliğiyle Kur'ân Mealleri Sorunlar, Çözüm Önerileri konulu Uluslararası Sempozyumu, İslami İlimler Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlendi. Sempozyumun açılışına Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, MAUN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kenan Yıldırım, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

Sempozyumun açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kenan Yıldırım, Kur’ân-ı Kerim’in evrensel mesajının ancak farklı dillere çevrilmesiyle anlam bulacağını ve bu anlam arayışında Arapça bilmeyen toplumların müracaat ettikleri ilk kaynağın ilgili dildeki Kur’ân-ı Kerim mealleri olduğunu vurguladı. Modern dönemde dinin temel kaynağı olarak Kur’ân dışında bir referansın nispeten daha az önemli görülmesiyle birlikte, İslâm Dini’nin salt manada Kur’ân Mealleri üzerinden anlaşılabileceği anlayışının günden güne taraftar bulmasına sebep olduğunu ifade eden Kenan Yıldırım, fakat bu durumun İslâm dininin sosyal, kültürel, hukuki ve etik perspektifini erozyona uğratabileceğinin altını çizdi. Yıldırım, “Allah’ın muciz kelamının başka bir dile aktarılması elbette kolay değildir. Bu aktarımın iyileştirilmesi ve bu alanda ortaya çıkabileceği muhtemel sorunların çözümü için İslami İlimler Fakültemiz sadra şifa olacak bir çalışmaya imza atmıştır. Bu çalışmanın İslam dünyası için hayırlara vesile olmasını diliyor hepinizi Allah’ın selamıyla selamlıyorum” dedi.

 

 

Daha sonra Muş Alparslan Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Kur'ân'a Dönüş Söyleminin Gölgesinde Türkçe Kur'ân Mealleri konulu online sunum yaptı.

 

Sempozyumdaki diğer oturumlar, çeşitli üniversitelerden alanında uzman akademisyenlerin online olarak sundukları bildirilerle devam edildi.

 

HABER: KADER AKÇİL


15.10.2023 13:25