Muş Alparslan Üniversitesi Senatosu’ndan İsrail’e tepki: İnsanlık İsrail'den büyüktür

​​​​​​​Muş Alparslan Üniversitesi Senatosu’ndan İsrail’e tepki. Senatodan yapılan duyuruda, insanlığın İsrail’den büyük olduğu belirtildi.

 

ALPARSLAN DİYARI- Muş Alparslan Üniversitesi Senatosu yazılı bir açıklama ile İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına tepki gösterdi. Senato tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in Filistinlilere karşı yeni bir soykırım uygulamasına giriştiği kaydedildi. Bölgede Osmanlı hakimiyetinin yavaşladığı 20. yüzyılın başlarından itibaren oluşan siyasi boşluğun suiistimal edildiğinin ifade edildiği açıklamada, “Bölgedeki Osmanlı hâkimiyetinin tavsadığı 20. yüzyılın başlarından itibaren oluşan siyasi boşluğu suiistimal ile insanlık onurunu hiçe sayan acımasız terör, katliam ve işgallerle coğrafyamızda bitiveren ve kerameti kendinden menkul sözde kutsal/dini referanslarla meşruiyeti tartışmalı bir devlet kurup Filistin'i gasp eden İsrail, yarım asırdan daha uzun süredir devam ettirdiği orantısız güç kullanımını yeniden arttırmış ve dünyanın gözü önünde Filistinlilere karşı yeni bir soykırım uygulamasına girişmiştir” denildi.

 

“FİLİSTİN'İ VURAN İSRAİL, GAZZE'Yİ BİR HAFTA İÇİNDE YERLE BİR ETTİ”

 

İsrail’in bir hafta içerisinde Gazze’yi yerle bir ettiğinin vurgulandığı açıklamada, “Başta Hamas mensupları olmak üzere topraklarını geri almak isteyen Filistinliler tarafından gerçekleştirilen ve büyük bir bölümüne İsrail'in teknolojik imkânlarınca geçit verilmeyen saldırıları bahane ederek bir taraftan Lübnan ve Suriye'yi bombalayan, diğer taraftan ise hedef gözetmeksizin Filistin'i vuran İsrail, Gazze'yi bir hafta içinde yerle bir etmiş, kadın-çocuk, genç-yaşlı ayırt etmeden yüzlerce insanı katletmiştir. Hastaneleri, okulları, evleri ve altyapı tesislerini vurmuş, ablukayı dayanılmaz hale getirmiş, Filistinlileri açlık ve susuzluğa mahkûm etmiştir. Medyaya düşen haber, fotoğraf ve videolardan boyutlarına açık bir biçimde vâkıf olabildiğimiz insanlık trajedisi, İsrail'in, kullanımı uluslararası savaş hukukunca kesin bir şekilde yasaklanmış olan fosfor türü bombaları kullandığına dair iddialarla had safhaya erişmiş durumdadır. Bölgeye uluslararası nitelikli insani müdahalede bulunulması gerekmektedir.” İfadeleri kullanıldı.

 

“İSRAİL, BATILI DEVLETLERİN TARAFGİR DESTEKLERİNİ DE ARKASINA ALARAK SAVAŞ VE İNSANLIK SUÇU İŞLEMEKTEDİR”

 

İnsan Hakları Evrensel Bildirisi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine dikkat çekilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “İnsan Hakları Evrensel Bildirisi (1948) ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (1950) gibi uluslararası hukukun temel metinleri bir yana, bugüne dek insanlık tarafından oluşturulmuş ve üzerinde mutabakata varılmış bütün hak ve sorumluluk belgelerine aykırı bir şekilde Gazze'de yaşayan Filistinleri yok etmeye azmeden İsrail, maalesef batılı devletlerin tarafgir desteklerini de arkasına alarak savaş ve insanlık suçu işlemektedir. Uluslararası kamuoyu, 21. yüzyılda yeni bir soykırımın gerçekleşmesine müsaade etmemeli ve Birleşmiş Milletlerin 181, 194, 303, 2253 ve 38/180 numaraları kararlarının hayata geçirilmesi için derhal harekete geçilmelidir. 1967 yılı öncesi sınırlarına geri dönülmesi ve başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulması noktasında uluslararası kamuoyu inisiyatif almalı, insanlığın alnına yeni bir soykırım lekesinin düşürülmesine izin verilmemelidir. Muş Alparslan Üniversitesi adını onurla taşımakta olduğu Selçuklu Sultanı Alparslan'ın bütünleştirici siyasi kavrayışı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Yurtta sulh, cihanda sulh' ilkesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihi ve insani bir perspektife yaslanan bölgesel vizyonu ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın barışı önceleyen siyaset anlayışı doğrultusunda coğrafyamızda kalıcı barış, güvenlik ve refahın inşa edileceği demlerin yakın olduğu inancını taşımaktadır.”

 

HABER: HARUN SEÇKİN


15.10.2023 13:35