Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Alican: Hiçbir hakikat, tek bir insanın canından kıymetli değildir

Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican, Muş 1. Kitap Günleri kapsamındaki imza etkinliği öncesi, "Tarih Bize Ne Söyler?" konulu söyleşide “Tarihte mutlak bir hakikat yoktur. Hiçbir hakikat, tek bir insanın canından kıymetli değildir

ALPARSLAN DİYARI- Muş Belediyesi tarafından düzenlenen ‘1. Kitap Günleri’ etkinliğine katılan Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican, "Tarih Bize Ne Söyler" konulu söyleşi programında konuştu.

 

 


İslami İlimler Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen söyleşi etkinliğine, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kenan Yıldırım, Rektör Danışmanları Doç. Dr. Mehmet Özalper, Doç. Dr. Atike Yılmaz, Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Yaşar, Dr. Öğretim Üyesi Ender Can Dönmez ve Genel Sekreter Harun Demir ile birlikte, üniversitenin çeşitli birimlerinden çok sayıda akademik ve idari personel katıldı.

 

 

 

MAUN Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican, ilk olarak, kitap günlerinin kente sağlamış olduğu kültür atmosferine değindikten sonra bu atmosferde emeği geçen Muş Belediyesi'ne ve Belediye Başkanı Feyat Asya'ya teşekkür etti. Tarih dilini oluşturmak için tarih biliminin tanımlamasını yaparak sözlerine başlayan Rektör Mustafa Alican, tarihsel hakikatin ontolojik yorumuna ve bu yorumun mekanlara, kültürlere ve dinlere göre değişiklik arz etmesine değindi. Bu bağlamda, İsrail Cumhurbaşkanı Netenyahu'nun Yahudi teolojisindeki Yeşeya'yı yorumlamasının bölgede ne gibi insanlık dramlarına kapı araladığını açıklayan Rektör Alican, İsrail'in aylardır Filistin'de yürütmekte olduğu katliamın altında yatan motivasyon unsurunu Netenyahu'nun tarihsel momente bakışıyla izah ettikten sonra tarihi kasten hatalı okumanın bugün olduğu gibi geçmişte de büyük insanlık dramlarına sebebiyet verdiğinin altını çizdi.

 

 

 

Konuşmasının ikinci kısmında, tarih bilimini ideolojinin dışında görmenin yöntemine değinen Alican bu dolayımda, Malazgirt Yüzey Araştırmaları Projesi'ndeki süreç üzerinden örnekler vererek Malazgirt Savaşı'nın tarihsel kaynaklar üzerinden okunması ile sahada survey çalışması yapılmasının bilgi dağarcığımızda yaptığı müspet etkiyi mukayese etti.

 

 

 


Bir tarihsel olay üzerinde bilginin çok yönlü olarak artması ile tarihsel olayı ideolojik okunmanın arasındaki asimetrik ilişkiyi dinleyicilerin dikkatine sunan Alican, konuşmasının son kısmında, tarih ile hakikat arasındaki ilişkiyi yorumladı. Bu bağlamda, doğru zaman ve doğru mekanda doğru sorular sormanın önemini belirten Alican, bu yöntem ile hakikate bir nebze yaklaşılmasına yarayacak doğru cevaplar alabilme imkanı ve fırsatını kollamanın lüzumunu vurguladı. Alican, konuşmasını "Tarihte mutlak bir hakikat yoktur. Hiçbir hakikat, tek bir insanın canından kıymetli değildir" sözleriyle tamamladı.

 


Konuşmasının ardından Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican'a, Muş Belediyesi adına teşekkür plaketi verildi. Söyleşi programının ardından Rektör Alican, fuar alanındaki Timaș Yayınları standında okurlarıyla buluştu. Her yaştan ve her meslekten tarih sevdalısı, Alican’a kitaplarını imzalatarak onunla tanışıp sohbet etme imkanı buldu.

 

 

HABER: KADER AKÇİL


03.12.2023 11:59