Muş Alparslan Üniversitesi Öğretim Üyesi Kennedy Uzay Merkezine Davet Edildi!

Muş Alparslan Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Harun Önlü, Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Kennedy Uzay Merkezine davet edildi.

ALPARSLAN DİYARI- Muş Alparslan Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (TBMYO), Gıda İşleme Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Harun Önlü, Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Astronot Alper Gezeravcı'nın uzayda yapacağı 13 deney arasında yer alan ve yürütücülüğü Muş Bilim ve Sanat Merkezi tarafından gerçekleştirilen “PRANET” projesinin deney hazırlıklarını yapmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Kennedy Uzay Merkezine davet edildi.

 

 

 

 

Muş Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri Zeynep Nehir Çamlıca, Dilşah İmran Avcı ve Baver Bedirhan Bingöl’ün, öğretmenleri Birsen Geçer danışmanlığında hazırladıkları ve "Propolisin Antibakteriyel Etkisi" başlığıyla kabul edilen "PRANET" deneyi, propolisin mikro yer çekimi ortamındaki bakteriler üzerindeki etkisini araştıracak. Dr. Öğretim Üyesi Harun Önlü’nün de yer aldığı kontrol ve deney grupları ile propolisin antibakteriyel etkisi test edilecek ve sonuçların yer çekimli ortamla benzerlik gösterip göstermediği karşılaştırılacak.

 

 

 

 

Deney ekibinde Muş Alparslan Üniversitesini temsil eden Dr. Öğr. Üyesi Harun Önlü, konu hakkında yaptığı açıklamada şunları belirtti: “Ülkemiz adına bir ilkin gerçekleşeceği ve bu süreçte insanlı ilk uzay misyonu görevinde uygulanacak olan 13 deneyden biri olarak seçilen çalışmalar arasında, ilimizden Muş Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinin projesinin yer alması bizim için büyük bir gurur kaynağı. Bu bağlamda Muş BİLSEM öğrencilerimizi ve proje danışmanları Birsen Geçer’i tebrik ediyorum. Muş BİLSEM öğrencilerinin bu önemli projede yer alması, ülkemizin ve bölgemizin genç bilim insanlarının uluslararası arenada başarılı projelere imza atabileceğini gösteriyor. Deneyin sonuçları, gıda endüstrisi ve uzay bilimleri arasındaki yeni perspektifleri aydınlatarak, gelecekteki benzer çalışmalara ilham kaynağı olabilir. Deney ekibine dahil olma sürecindeki destekleri için TBMYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Fatih Şevgin hocamıza teşekkür ediyorum.”

 

 

Konu ile ilgili açıklama yapan TBMYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Fatih Şevgin, "TBMYO öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Harun Önlü'nün, Türkiye'nin uzay çalışmalarında yer alan önemli bir proje kapsamında Kennedy Uzay Merkezine davet edilmesi hem kurumumuz hem de ülkemiz adına büyük bir gurur kaynağıdır. Bu özel projenin deney ekibinde yer alarak üstün bir performans sergileyeceğine inandığımız Dr. Öğr. Üyesi Harun Önlü hocamızı tebrik ediyor, deney aşamasındabaşarılarla dolu bir süreç geçirmesini diliyorum." dedi.

 

 

Dr. Öğr. Üyesi Şevgin açıklamasının devamında, "Muş BİLSEM öğrencilerinin “PRANET” projesi ile elde edilecek sonuçlar, bilim dünyasına önemli katkılar sağlayabilir. Öğrencilerimizi ve proje danışmanları Birsen Geçer'i de bu başarılarından dolayı tebrik ediyorum ve gelecekteki projelerinde de aynı başarı grafiğini sürdürmelerini temenni ediyorum. Ayrıca akademik personelimizin tüm çalışmalarına her zaman değerli desteklerini veren sayın rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alican'a içtenlikle teşekkür ediyorum. Ülkemiz, ilimiz ve üniversitemiz adına büyük bir gurur yaşadığımız bu süreçte, bilim ve eğitim alanındaki başarıların artarak devam etmesi en büyük temennimizdir." ifadelerini kullandı.

 

 

"HABER: HARUN SEÇKİN"

 

 


21.01.2024 07:00