ALPARSLAN DİYARI-Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican, üniversite bünyesinde tütün eksperliği ve mühendisliği bölümünü açmak için YÖK ile gerekli görüşmeyi yaptıklarını ve Muş Ovası’nın en değerli bitkisinin daha bilimsel bir biçimde üretilmesi, geliştirilmesi, sanayinin muhtelif kollarında kullanılabilir hale getirilmesi noktasında önemli bir çalışma daha yapacaklarının altını çizdi.
Akit TV’de yayınlanan Eğitim Atlası programına konuk olan Rektör Alican, Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nin faaliyetlerine dikkat çekti. MAUN’un hayvancılık alanında pilot devlet üniversitesi olduğunu hatırlatan Alican, “Hâlihazırda üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren Uygulamalı Bilimler Fakültesiyle pilot devlet üniversitesi seçilmiş olmanın gerekliliklerini yerine getirmeye çalışıyoruz. Muş Ovası, Türkiye’nin en büyük üçüncü ovası. Çukurova ve Konya’dan sonra Türkiye’nin en büyük ovasındayız biz. Hatta üniversitemiz bütün ovaya nazır bir yerde. Türkiye’nin bu üçüncü en büyük ovası, Ağustos ayı sonu itibariyle tamamlanacak olan bir sulama projesiyle birlikte tamamen suya kavuşmuş durumda olacak. Önümüzdeki sonbahardan itibaren Muş Ovası’nda yoğun bir sulu tarım faaliyetine de geçiş yapılacak. Dolasıyla böyle bir yerde bulunmanın, böyle ovada yer almanın bir takım imkânlarının olmasını yanı sıra bize getirdiği bir takım sorumlulukları var. Biz bu sorumlulukları inşallah Uygulamalı Bilimler Fakültemiz bünyesinde yaptığımız faaliyetlerle yerine getirmeye çalışıyoruz. 165 bin kilometrekarelik bir ovadan bahsediyoruz ve bu ovanın içerisinde ekilmesi gereken onlarca bitki var, üretilmesi gereken çeşit çeşit tohumlar var” diye konuştu.
“MUŞ OVASI’NIN TAMAMINA YAYILACAK BİR PERSPEKTİF İNŞA EDİLİR”
Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nden mezun olan öğrencilerin ziraat mühendisi unvanı alacağını ifade eden Alican şöyle konuştu:
“Üniversitemizi tercih etmek isteyen öğrencilerimiz, şunu bilmelidir. Uygulamalı Bilimler Fakültemiz mezunları, ziraat mühendisi unvanı alıyorlar. Bizim üniversitemiz aslında pratikte bir ziraat mühendisliği fakültesidir. Buraya gelip, bu bölümden mezun olan arkadaşlarımız bu unvanı alırlar. Şu anda çalışmalarımıza hız kazandırdık. Uygulamalı Bilimler Fakültemizdeki bölümleri hızlı bir şekilde arttıracağız ve Muş Ovası’nın tamamına yayılacak bir perspektif inşa edilir.”
MUŞ’TA CİDDİ BİR TÜTÜN ÜRETİMİNE İLİŞKİN BİR ATILIM BAŞLADI
Muş Ovası’nın tütününün meşhur olduğunu vurgulayan Alican, “Sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada maruftur. Son yıllarda Muş’ta ciddi bir tütün üretimine ilişkin bir atılım başladı. Uluslararası bir şirket Muş’ta 12-13 milyon dolarlık bir yatırımlar büyük bir tütün işleme tesisi kurdu. Bu tesisin kurulmasının faaliyetleri başlar başlamaz, bir takım yerli şirketler de ovanın muhtelif yerlerinde tütün faaliyetlerine başladılar. Ovamızın, şehrimizin geleceğine baktığımız zaman özellikle tütün endüstrisinde çok ciddi bir gelişme kaydedeceğini görüyoruz. YÖK ile gerekli görüşmeleri yaptık ve Allah nasip ederse önümüzdeki sene tütün eksperliği, mühendisliği gibi tütünle alakalı bir takım bölümleri de oluşturarak bir biçimde Muş Ovası’nın bu en değerli bitkisinin daha bilimsel bir biçimde üretilmesi, geliştirilmesi, sanayinin muhtelif kollarında kullanılabilir hale getirilmesi noktasında önemli bir çalışma daha yapacağız. Bu fakültemize gelecek olan öğrencilerimiz çok ciddi bir biçimde iş imkanına da sahip olacaklar. Özellikle sulu tarımla birlikte Muş Ovası’nın tarım kapasitesi iyice yükseğe çıktığı zaman artık bizi kimse tutamayacak” sözlerini ifade etti.
“TÜRKİYE NÜFUSUNUN TARIM İHTİYACININ TAMAMINI KAPSAYABİLECEK BİR KAPASİTE”
Muş Ovası’nın potansiyeline de dikkat çeken Alican son olarak şunları söyledi: “Muş Ovası’nın tahıl üretim kapasitesi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan ve Türkiye nüfusunun tarım ihtiyacının tamamını kapsayabilecek bir kapasite. Dolayısıyla biz sulu tarıma geçtiğimiz zaman inşallah Muş artık Türkiye’de çok daha fazlı adı bilinen ve yapmış olduğu bitkisel üretimle birlikte Türkiye’nin hem ekonomisine, hem de daha sağlıklı nesillerin gelişmesini sağlayacak olan, daha sağlı yiyecek üretimine ciddi bir katkı sağlayacak. Bu katkı çerçevesinde de Uygulamalı Bilimler Fakültemiz de önemli bir rol üstlenecek.”
HABER: Emrullah Özbey
08.08.2023 17:49:42