Muş Alparslan Üniversitesi Bulanık'ta "Tecrübe ve Bilgi Işığında Yerel Basını Anlamak" konulu panel düzenlendi

Muş Alparslan Üniversitesi Bulanık Meslek Yüksekokulunda "Tecrübe ve Bilgi Işığında Yerel Basını Anlamak" konulu panel gerçekleştirildi.

ALPARSLAN DİYARI- Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Bulanık Meslek Yüksekokulu (MYO)’ da “Tecrübe ve Bilgi Işığında Yerel Basını Anlamak” konulu panele Bulanık’ta gazetecilik yapan Galip Kılınç ve Mehmet Fideyil Temel katıldı.

 


Büro Hizmetleri ve Sekreterlik Bölümü tarafından düzenlenen panelde konuşan Bulanık MYO Müdürü Doç. Dr. İrşad Sami Yuca, basının önemli bir kamu görevi yürüttüğünü söyledi.

 

 

 

Hayatın yerelden aktığını ve yerelin de pusulaya ihtiyacının olduğunu belirten Yuca, şunları kaydetti:

 

"Yerel basın o pusuladır. Objektif gazetecilik yapan yerel basın özgürlüklerin güvencesidir. Türkiye'de medya sektöründe üstelik yerel basın olarak yıllardır kesintisiz bu işe devam edebilmek olağanüstü bir gurur, olağanüstü bir başarı. O nedenle bütün kalbimle kutluyorum. Yerel medya yaşamak zorunda."

 

 

 

 

“OBJEKTİF GAZETECİLİK YAPAN YEREL BASIN HEPİMİZİN ÖZGÜRLÜKLERİNİN GÜVENCESİDİR”

 

Yuca; “ Hayat yerelde akar ve yerelin pusulaya ihtiyacı vardır. Yerel basın o pusuladır. Objektif gazetecilik yapan yerel basın özgürlüklerin güvencesidir. Türkiye’de medya sektöründe üstelik yerel basın olarak yıllardır kesintisiz bu işe devam edebilmek olağanüstü bir gurur, olağanüstü bir başarı. O nedenle bütün kalbimle kutluyorum. Yerel medya yaşamak zorunda. Çünkü hayat yerelde akar ve yerelin pusulaya ihtiyacı vardır. Yerel basın o pusuladır. Objektif gazetecilik yapan yerel basın hepimizin özgürlüklerinin güvencesidir. Düşünce özgürlüğümüzün, demokrasimizin güvencesidir, o nedenle de kıymeti ölçülemez. Şimdi de Muş’ta, Bulanık’ta 20 yılla aşkındır gazetecilik yapan Mehmet Fideyil Temel ve Galip Kılınç arkadaşlarımız bugün sizlere tecrübelerini bilgi birikimlerini aktaracaklar. Tekrardan katılımlarından dolayı teşekkür ederim” diye konuştu.

 

 

 

 

“YEREL MEDYA HİZMETLERİN DUYURULMASINDA ÖNEMLİ ROL ALIR”

 

Öğretim Görevlisi Feryat Alkan, yerel medyanın bulunduğu ilin, ilçenin, bölgenin kalkınması ve toplumsal bilinçlenme süreçlerindeki önemine dikkat çekti. Ayrıca, yerel basının yerel hizmetlerin duyurulmasında ve demokratik süreçlere katkı sağlamada taşıdığı kritik rolü vurgularken, aynı zamanda yerel basının yerelde karşılaştığı ekonomik ve sosyal zorlukları dile getirdi.

 

 

 

 

“YEREL BASINA SAHİP ÇIKILSIN!”


Daha sonra söz alan Murat Haber Sitesi, Bulanık Gazete ve Medya Sahibi Gazeteci Yazar Mehmet Fideyil Temel,  yerel basının çektiği zorlukları dile getirerek, yerel basına sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

 

Dijitalleşmeyle birlikte yerel basının yaşam savaşı verdiğini belirten Temel sözlerini şöyle sürdürdü: 


“Özellikle ilçelerde habercilik yapmak daha da zor. Günlük yayın için yeni ve okunacak haber bulunması gerekiyor. Gazetenin yanında bir de haber sitesinin olması gerekiyor. Detaya inilecek olursak, birçok sorunla beraber zorluklar ortaya çıkıyor. 2004 yılından beri gazetecilik yapıyorum” ifadelerini kullandı. 

 

Bulanık’ın imajını kötü yönde etkileyecek haberleri yapmadıklarını belirten Temel sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu memleket bizim, bu ilçe bizim. Biz istiyoruz ki, ilçemiz güzel şeylerle anılsın... Sosyal, kültürel etkinliklerle, eğitim, spor alanlarındaki başarılarıyla anılsın. Yani Google’de tayini yeni çıkan bir arkadaşımız Bulanık ile ilgili arama yaptığı zaman sözü ettiğim etkinlikleri, başarıları, doğa güzellikleri, tarihi dokusuyla karşılasın.     Amacımız, yarınlarımız için sosyal, kültürel, ekonomik alanlarında ilçemize hizmetlerin gelmesi ve bu alanda girişimlerin olması için bir kamuoyu oluşturup, Bulanık’ta ortak aklı ön plana çıkartmaktır.” 

 

 

 

 

“GECENİN BİR YARISI YATAĞIMIZDAN KALKIP HABERE GİDİYORUZ”

 

Son olarak düzenlenen panelde konuşan Anadolu Ajansı Bulanık Temsilcisi ve Bulanık Bilican Gazetesi İmtiyaz Sahibi Galip Kılınç, Kaşeli çalışan muhabirlerin emeğinin karşılığını alamadıklarını belirterek, “Bu sadece benimle sınırlı değil. Bölgede çalışan tüm arkadaşlar benim koşulumda çalışıyor. Bir de bizde mesai kavramı olmaz. Gecenin bir yarısı yatağımızdan kalkıp habere gidiyoruz. Kaşeli muhabirler ürettikçe kazanıyor. Sabit maaşla çalışan bir işçi gibi olmuyor” şeklinde konuştu.

 

Kılıç Şöyle konuştu:  


“Burası küçük bir ilçe ama insanlar kolay kolay konuşmuyor. Ya kaygıları oluyor ya da küçük bir ilçe olduğu için çekiniyorlar. Bizler bu yüzden haberlerimizde kaynak bulmakta zorlanıyoruz. Bir de merkezi illerdeki haber yoğunluğu burada olmuyor.”

 

Panel soru ve cevaplarla son bulurken programa katılanlara teşekkür belgesi verildi.

 

HABER: HARUN SEÇKİN

 


14.11.2023 11:14:05