ALPARSLAN DİYARI- Gezer, 200 dönümlük arazi kiralayarak bu alana karpuz ekti. Muş ovasında 2 Bin dönüm arazide karpuz ekildiğini belirten çiftçi Gezer, kendisi gibi sayıszı karpuz üreticisinin iflasla karşı karşıya olduğunu belirtti.
5 milyon liralık gider karşısında beklediği kazancı elde edemeyen çiftçi, 3 milyon lira zarar etti. Mağdur üretici Bakanlıktan en azından bundan sonraki seneler için ihracat hamlesi beklediklerini kaydetti.
Suat Gezer ve ailesi, toplam 6 aile ile birlikte, 5 ay boyunca gece gündüz demeden büyük bir emek sarf ederek karpuz üretimi gerçekleştirdi. Ne var ki bu yıl, bereketiyle bilinen Muş Ovası beklenen verimi sağlayamadı ve üretilen karpuzlar zarar ettirdi. Alıcı bulamayan tonlarca karpuz tarlada kaldı çiftçi isyan etti.
DESTEK BEKLENİYOR
Çiftçi Suat Gezer, yaşadıkları büyük kayıplardan dolayı devletin çiftçilere özellikle ilgili alanda karpuz üreticilerine ihracat yolunu açması ile nefes alabileceklerini belirtti.
Karpuzların büyük bir kısmının alıcısı olmadığından dolayı tarlada çürüdüğünü ifade eden Gezer, "Mardin’in Derik ilçesinden buraya geldim. Burada 200 dönümlük bir yer icar ettim. Ailelerimiz ile birlikte gece gündüz çalıştık. Tarlada çalıştığımız her gün, umutla bekledik ama büyük bir hüsranla karşılaştık. 5 milyon lira masraf yaptık, ancak zararımız 3 milyon lirayı buldu. Çiftçilerin bu gibi zararlarla karşı karşıya kalmaması için devletimizin desteğine ihtiyacımız var. Aksi takdirde bu kadar emek ve yatırım heba oluyor. Devletimiz bu durumu görmeli ve bize yılın 2 aylık diliminde bize ihracat yolu açmalıki bizlerde tarladaki mahsullerimizden kar elde edelim. Milyon TL zararla bir üretici ne yapsın. Emeğimizi sayısız aile burada emek veriyoruz ve bunu dile dahi getirmedik zararımızın yanında. Herkes buradan tarladaki mahsülün satışından gelecek paraya bakıyor. Para nerde heba oldu, ne diye alıcı yok diye yazık günah. Benim gibi sayısız karpuz üreticisi iflasın eşiğine geldi. Muş ovasında 2 Bin dönüme yakın dışarıdan tarla kiralama yolu ile gelip karpuz eken aile var. Yetkililerimizden Devlet büyüklerimizden bize yardımcı olmalarını istiyoruz ” dedi.
Muş Ovası’nın da üretim yapan çiftçiler, daha fazla üretim yapabilmek ve bu tür kayıpların önüne geçebilmek için devletin tarımsal teşviklerini artırmasının yanı sıra ilgili alanda karpuzlardan maddi anlamda en azından emeklerinin karşılığını alabilmek için fayda sağlamak ve kar etmek üzere dışarıya ihracat yolunun açılmasını beklediklerini dile getirdiler.
KARPUZ ÇOK ALAN YOK
Muş Ovası’nda karpuz üretimi bu yıl beklenen talebi görmedi. Ürün bol, ancak alıcı yok. Çiftçiler, karpuzların tarlada kalmasının en büyük sebebinin ihracatın önündeki engeller olduğunu belirtiyor. Üreticiler, ihracatın açılması halinde tarlada hiçbir mahsulün kalmayacağını, ürünlerinin hızla satılacağını ve emeğin karşılığının alınacağını dile getiriyor.
HABER TUNCAY ÇANGA
16.09.2024 15:13:00