Malazgirtli vatandaşlar tarlalarını bırakıp, tarihi kazıda arkeolog gibi çalışıyorlar

Malazgirt Savaşı alanının tespiti için yapılan kazı çalışmaları 4. yılında Malazgirt Afşin mahallesinde devam ediyor.

 

Malazgirtli vatandaşlar tarlalarını bırakıp, tarihi kazıda arkeolog gibi çalışıyorlar.

 

 

 

Kültür ve Turizm Bakanlığının desteklediği, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Ahlat Müzesi, Muş Alparslan Üniversitesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliğiyle 2020'de hayata geçirilen "Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma" projesi kapsamında kazı çalışmaları devam ediyor.

 

 

Türklere Anadolu'nun kapılarını açan Malazgirt Savaşı'nın yapıldığı alanın tespiti amacıyla yürütülen proje kapsamında, "Selçuklu Şehitliği" veya Selçuklu Karargahı" olduğu değerlendirilen bölgede kazı çalışmaları Malazgirt’te bağlı Afşin Mahallesinde 12 üniversiteden 42 akademisyen ve Malazgirtli vatandaşlar ile kazı çalışmaları devam ediyor.

 

 

 

 

 

‘Malazgirtli vatandaşlar tarlalarını bırakıp, kazı alanında yapılan çalışmalarda bir arkeolog gibi çalışıyorlar’

 

 

Malazgirtli vatandaşlar ekin biçme mevsimi olmasına rağmen tarlalarını ve tüm işlerini bırakıp Akademisyenler ile birlikte, "Selçuklu Şehitliği" veya "Selçuklu Karargahı" olduğu değerlendirilen ilçeye 7,5 kilometre uzaklıktaki Afşin Köyü'nde 20 mezarın kazı çalışmalarında ter döküyorlar.

 

 

 

KÖYLÜLER TEK YÜREK OLDU

 

 

Tarlalarını bırakıp kazı çalışmalarına katılan Muzaffer Uçak, Burhan Bozarslan, Tahsin Arslan, Nedim İşçi, Zeydin Arslan, Fesih Altın, Sadrettin Doğan ve Kasım Yatmaz adlı vatandaşlar, inşallah atalarımızın mezarlarını buluruz dediler.

 

 

 

Kazı çalışmalarına katılan Afşin köyünde ikamet eden Burhan Bozarslan,” bizler bu çiftçilik zamanında, ziraat zamanında işimizi gücümüzü bırakıp bu arkeolog arkadaşlarımızla beraber bu kazı çalışmalarında çalışıyoruz. Köyümüzün geleceği için, köyümüzün tüm dünyada tanınmasını istiyoruz. Sultan Alparslan’ın torunları olarak belki kazı çalışmalarında atlarımızın mezarlarına denk geliriz.”dedi.

 

 

TÜM EMEKLER MEMLEKETİMİZ İÇİN 

 

 

 

 

 

Tarlasını ve tüm işlerini 3 yıldır bırakan ve sadece kazı çalışmalarına ter döken Malazgirtli Muzaffer Uçak ise,” Öncelikle 35 akademisyen ve arkeologlar Türkiye’nin birçok yerinden  gelerek kazı çalışmalarına katıldılar. Onlar bize çok şey öğrettiler,en az bizlerde onlar kadar arkeolog olduk. Bizlere Bizans, Osmanlı ve  Selçuklu  ile ilgili çok bilgiler verdiler. Atalarımızın tarihini araştırtmak bizleri bu işe bağlayan en büyük etken. İlçemize gelen Adnan Çevik ve ekibine çok teşekkür ediyorum.”dedi.

 

Haber:İlhan Güvenir

 

 


20.07.2023 15:19