Muş'un tarihi Malazgirt İlçesi'nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteklediği, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Ahlat Müze Müdürlüğü, Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi iş birliğiyle Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırması projesinin çalışmalarına Malazgirt kalesinde devam etti
Muş Valiliği, Malazgirt Kaymakamlığı ve Malazgirt Belediyesi tarafından özellikle desteklenen proje kapsamında, Muş Sultan Alparslan,Marmara, Ege, Ankara, İstanbul Medeniyet, Necmettin Erbakan, Abant İzzet Baysal, Süleyman Demirel,Bitlis Eren ve Erzincan Binali Yıldırım üniversitelerinden bir araya gelen 42 akademisyen, başta Malazgirt Kalesi olmak üzere ilçedeki tarihi mekanlarda survey çalışmaları yapmaya devam ediyorlar.
İlçedeki belirli bölgelerde gerçekleştirdikleri incelemeler kapsamında fotoğraflar çeken akademisyenler, orduların karargâhlarının kurulduğu ve muharebenin kazanıldığı yer ile savaşın taktikleri ve lojistik boyutunu bütün yönleriyle araştırmaya devam ediyorlar.
Malazgirt kalesinde yer radarları ve elektromanyetik taramalarla savaşa ait izleri tespit etmeye çalışan akademisyenler, büyük zaferin kazanıldığı yerleri bilimsel detaylarıyla aydınlatmayı hedefliyor.
Proje kapsamında 2023 yılı 2. etap çalışmalarına devam eden ve Kazıya bilimsel danışmanlık yapan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Çevik,” 2023 yılı 2 etap çalışmalarımızın Afşin mahallemiz de mezar kazma işlemlerini bitirdik. Bu seferde savaş alanı yüzey ölçümleri çerçevesinde Malazgirt kale surları ve kalenin etrafındaki surlarda jeoradarla ölçüm yapıyoruz. Şu anda bir takım dijital modellemeleri yapıyoruz. Burdan çıkacak buluntular yine aynı şekilde laboratuarlarla incelenecek. ”dedi.
Proje kapsamında gerçekleştirilecek olan 2023 yılı kinci etap çalışmalarında jeoradar çalışmalarının kale içinde yapıldığı belirten Belediye Başkanı Cengiz Altın, “kalemizin içinde yer altı alanlarımızın ölçümleri yaptık. Birtakım maddi kültür buluntularının aranması yolunda adımlar atıldı. Dolayısıyla çok önemli bir proje ve orta vadede çok önemli sonuçlar üreteceği düşünüyorum.” diye konuştu.
Malazgirt kalesi içinde gerçekleşen jeoradar çalışmalarına katışan Malazgirt Belediye Başkanı Cengiz Aldın :” Tek amacımız Malazgirt ve çevresinde hem savaş alanında hem Malazgirt şehrinde tarihi bulgular bulmak. bu coğrafyanın tarihi, mirası diyebileceğimiz ne varsa bütün bunları bir şekilde gün yüzüne çıkarmak. Kale içinde yaptığımız jeoradar çalışmalarında Malazgirt kalesi altında ne var! Onu merak ediyoruz, bilmiyoruz ve öğrenmeye çalışıyoruz. Adnan Çevik hocam ve ekibi kale içinde yaptıkları çalışmalarda bulunan şeyleri kataloglamak, buluntuların üzerlerinde çalışmak için yoğun çaba sarf ediyorlar.”
Gerçekleştirilen projenin Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilk olduğunu belirten Altın, proje üzerinde çok büyük beklentilerinin olduğunu belirtti.
Haber: İlhan Güvenir
31.07.2023 15:51:54