Malazgirt’teki okul idarecileri şeffaflık ilkelerine uymuyor mu?

Malazgirt’te okul idarecileri ne yapıyor?

ALPARSLAN DİYARI- Malazgirt'teki bazı okul idarecilerinin, kanunlara aykırı bir şekilde açık ihale usulüne uymadıkları ve ihaleleri şeffaf bir şekilde yürütmedikleri iddiaları gündemde. Yerel gazeteler, ekonomik olarak ayakta kalabilmek için açık ihale ilanlarını yayımlamaya ihtiyaç duyarken, idarecilerin bu süreçleri kapalı kapılar ardında yürütmesi, yerel basının da hayatta kalmasını zorlaştırıyor.

 

 

Yerel gazeteciler olarak, okul idarecilerine şu soruyu sormak istiyoruz: İhalelerin açık bir şekilde yapılması, rekabet ortamı sağlayarak evlatlarımıza en iyi şekilde hizmet sunulmasını gerektirmez mi?

 

 

 

Açık ihale usulünde kazanan her zaman okul olur. Rekabet ortamı sayesinde, fiyatlar en makul seviyeye gelirken, kapalı ihale usulünde kimin neyi ne kadar fiyata aldığı belirsizdir. Bu durum, kamu kaynaklarının etkili ve verimli kullanılmasını engeller.

 

 

NEYİ BEKLİYORLAR?

 

Eğitim öğretim yılının başlamasına bu kadar az bir süre kalmışken neden ihalelere çıkılmıyor? Okul başlayınca öğrenci ihtiyaçları nasıl temin edilecek. Her yerde ihaleler bitmişken Malazgirt’te bulunan idareciler bütün yaz boyunca ne yaptı? Hiçbir ek ders ücretinden kaçmayan idareciler halen neden okulları eğitim öğretime hazır hale getirmediler?

 

 

 

BULANIK VE PATNOS’TA YAPILIYOR

 

Hemen yanı başımızdan 2 ilçeyi örnek verecek olursak, Bulanık ve Patnos komşu ilçelerimizde bulunan okullar ihale ilanlarını açık ihale usulüne göre yaparken Malazgirt’te durumlar değişik seyir ediyor.

 

 

Maliye Bakanı Mehmet Emin Şimşek’in özellikle üzerinde durduğu Kamu İhale Kanunu Avrupa Birliği kriterleri doğrultusunda açık ihale usulüne gidilmesi gerektiğini dile getiriyor.

 

 

 

Şeffaf bir ihale süreci, hem okullarımızın hem de toplumun yararınadır. Okul idarecilerini, kanunlara uygun bir şekilde hareket etmeye ve ihaleleri açık usulle yürütmeye davet ediyoruz. Aksi takdirde, bu konunun takipçisi olacağımızı ve kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğimizi belirtmek isteriz.

 

 

 

4734 SAYILI KAMU İHALE KANUNU

 

TEMEL İLKELER 5. MADDE

 

(1)İdarecilerin İhalelerde saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenilirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur.

 

 

(2) Aralarında kabul edilebilir doğal bir bağlantı olmadığı sürece mal alımı, hizmet alımı ve yapım işleri bir arada ihale edilemez.

 

 

(3) Eşik değerlerin veya parasal limitlerin altında kalmak ya da bu Yönetmelikte yer alan diğer hükümlerin uygulanmasından kaçınmak amacıyla mal alımları kısımlara bölünemez.

 

 

(4) İhalelerde açık ihale usulü ve belli istekliler arasında ihale usulü temel usullerdir. Pazarlık usulü ile ihale yapılması ve doğrudan temin yoluyla ihtiyaçların karşılanması ise ancak Kanunda belirtilen özel hallerde mümkündür.

 

 

(5) Açık ihale usulü ve pazarlık usulü ile yapılacak ihalelerde ihale dokümanı, belli istekliler arasında ihale usulü ile yapılacak ihalelerde ise ön yeterlik ve ihale dokümanı hazırlanmadan ihale veya ön yeterlik ilanı ya da davet yapılamaz.

 

 

HABER MERKEZİ


10.08.2024 15:15