Malazgirt’te su sorunu: Tarlalarımız susuz kaldı?

Altıntaş Mahalle Muhtarı Adnan Türker, elektrik üretiminin yaz aylarında durdurulmasını talep etti.

ALPARSLAN DİYARI- Muş'un Malazgirt ilçesine bağlı Altıntaş Mahallesi'nde, Adalar mahallesindeki barajda su seviyesinin düşmesi yüzünden, tarım arazilerinin ve içme suyunun yetersizliği ciddi bir sorun haline gelmeye başladı.

 

 

Mahalle Muhtarı Adnan Türker, hidroelektrik barajının yaz aylarında elektrik üretimine ara vermesi gerektiğini belirtti.

 

Yaz aylarında elektrik üretimi nedeniyle Adalar Barajı'ndaki su debisinin düşmesi, yukarı mahallede yaşayan vatandaşların su ihtiyaçlarını karşılayamamasına yol açıyor.

 

Muhtar Türker, mahalle sakinlerinin pancar ve bostan gibi tarım ürünlerine su veremediğini, bu durumun tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini ifade etti. Mahalle halkının en büyük gelir kaynaklarından biri olan şeker pancarlarının susuzluktan kurumaya yüz tuttuğunu belirtti.

 

 

ADALAR BARAJINDA SU OLSA KİMSE SIKINTI YAŞAMAZ

 

Konuyla ilgili yetkililere seslenen Muhtar Türker, Adalar suyu sadece mahalle halkını beslemiyor. Tüm Malazgirt halkını besliyor. O yüzden barajı çalıştıran firma yetkilileri semsize kulak versin dedi.

 

Resmi gazetede yayınlanan genelge hatırlatan Muhtar Türker barajların su kullanımında öncelik sırasına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

 

 

Muhtar Türker, suyun miktarı, kalitesi, havzanın özelliği ve zorunlu ihtiyaçlar göz önüne alındığında, su kaynaklarının kullanımında belirtilen öncelik sırasına uyulması gerektiğini belirtti.

 

Bu önceliklerin doğru uygulanmaması durumunda, tarımsal faaliyetlerin ve içme suyu teminindeki sorunların devam edeceğini ifade etti.

 

Muhtar Adnan Türker’in iddia ettiği genelde: Resmî Gazete Yönetmeliği

 

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan yönetmelik, suyun kullanım önceliklerini belirlemiştir.

 

Resmî Gazete Sayı: 30974

 

YÖNETMELİK

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünden:

 

SU TAHSİSLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK

 

Suyun Kullanım Öncelikleri

MADDE 7 – (1) Suyun miktarı, kalitesi, havzanın özelliği, zorunlu ihtiyaçlar ve şartlar başka türlü bir çözüm yolu gerektirmedikçe, su kaynaklarının kullanım amaçlarında aşağıdaki öncelik sırası uygulanır:

a) İçme ve kullanma suyu ihtiyacı.

b) Çevresel su ihtiyacı.

c) Tarımsal sulama ve su ürünleri yetiştiriciliği.

ç) Enerji üretimi ve sınai su ihtiyaçları.

d) Ticari, turizm, rekreasyon, madencilik, taşıma, ulaşım ile sair su ihtiyaçları.

 

Muhtar Adnan Türker, bu genelgeyi hatırlatarak, yetkililerin su kullanım önceliklerini göz önünde bulundurması gerektiğini ve elektrik üretiminin yaz aylarında durdurulmasının su sorununun çözümüne katkı sağlayacağını belirtti.

 

MAHALLE HALKININ GÖRÜŞLERİ

 

Mahalle sakinleri ise , "Yıllardır burada yaşıyoruz. Yaz aylarında tarım yapmak, su yetersizliği nedeniyle neredeyse imkansız hale geliyor. Pancarlarımız ve diğer mahsullerimiz susuzluktan kuruyor. Yetkililerin sesimizi duymasını istiyoruz," dediler.

 

 

HABER VEYSEL EŞİN


25.06.2024 07:18