Malazgirt’te pancar üreticisi yol kesti! Malazgirt -Bulanık karayolunu trafiğe kapattı

Malazgirt ilçesinde şeker pancarı üreticileri, alım kantarlarında günlerce beklemeye isyan etti. 

Şeker pancarı üreticileri Malazgirt –Bulanık karayolunu trafiğe kapatarak eylem yaptı.


Malazgirt Bulanık karayolu üzerinde bulunan Malazgirt şeker pancarı alım merkezinde bulunan 3 pancar alım makinesinden 2’sinin arızalanması üzere alımların durması çiftçileri çileden çıkardı.

 


Makinelerin arızalarının geç yapıldığını iddia eden üreticiler Malazgirt –Bulanık istikametine ayrılan çevre yoluna bugün saat 15.00 sıralarında trafiğe kapatarak seslerini duyurmaya açalıştılar.


500'e yakın şeker pancarı çiftçisi makine arızalarına isyan ederek yolu kesip ulaşımım aksamasına sebep oldu.Yolun trafiğe kapatılması nedeniyle yüzlerce araç karayolunda saatlerce beklemek zorunda kaldı. 

 


Eylemin yapıldığı yere gelen Malazgirt Ziraat Odası Başkanı Tahsin Kılıç ve Jandarma Komutanı Binbaşı Kamil İncebacak, eylem yapan üreticiler ile konuşarak sorunlarının en kısa zamanda çözülmesi için ellerinden gelen tüm çabayı sarf edeceklerini söylediler.

 

Yapılan olumlu görüşmelerin ardından  üreticiler eylem sonlandırdılar.  Yaklaşık 1 saat süren eylemin ardından Malazgirt- Bulanık yolu yeniden trafiğe açıldı. 

 

 

“Bantların miadı dolmuş”

 

Malazgirt şeker pancarı kantarında 3 adet pancar alım bant makinesi var. Üreticilerin isteği bu makinelerin devamlı  çalışması. Vatandaşların isteği bu 3 bant makinenin vardiyalı olarak çalışır durumada olması ve teknolıje uygun pancar pantlarını getirilmesi.

 

 

Ağrı şeker fabrikasının yüzde 38-40 civarında Malazgirtli üreticleri tarafından karşılandığını belirten şeker pancarı üretici Şener Kaplan,” Sorun her gün arızalanan makineler değil. Sorun alan sorunudur. Bu makineler 30 yıl önceki traktörlere göre dizayn edilmiş. O zamanki traktörler 3 ton ve 4 tondu. Şimdiki traktörler en az 20 ton, haliyle bant makineleri bunu kaldırmıyor. O yüzden  her gün bu bant makineleri  arza veriyor.  Arızayı geçtik alan yetersiz. Ağrı şeker fabrikasına buradan sevkiyat olmuyor. Sevkiyat olmayınca da alan doluyor. Alan dolunca da makine arıza versin vermesin makineyi durduruyorlar. Bizler yol kapattık diye makineleri tamir etmek için gelmişler. Kuyrukların tek çaresi Ağrı şeker fabrikasının sevkiyatlarını arttırması.”dedi.

 

PANCAR ALIM MAKİNESİNİ TAMİR İÇİN ANKARA’DAN EKİP GELDİ


Malazgirt şeker pancarı alım merkezinde bulunan 3 adet pancar alım makinesinin tamiri için bir ekip Ankara’dan bir ekipte Ağrı’dan geldi.
Ekiplerin çalışmaları sonucunda bir makinenin motoru değiştirilerek yeniden şeker pancarı alımına başladı. Diğer arızalı  makine ise mühendislerin bildirdiğine göre yarın faaliyete geçeceği ifade edildi.
Malazgirt Ziraat Odası Başkanı Tahsin Kılıç ve Jandarma Komutanı Binbaşı Kamil İncebacak’ın çabaları sonucunda alımlar tekrar başladı. 

 


 

Çiftçiler sorunun çözümü için çaba sarf eden ilçe jandarma komutanlığına ve ilçe ziraat odasına teşekkür ettiler. 

Haber: İlhan Güvenir

 


 


06.10.2023 17:18