Malazgirt’te kış hazırlıkları başladı: Vatandaşlar patates stoku yapıyor! Fiyatlar çok yüksek…

Muş’un Malazgirt ilçesinde soğuk ve çetin geçen kış ayları için vatandaşlar stok yapmaya başladı. Malazgirt pazarında, patates, soğan ve lahana tezgâhlarda yerini alırken fiyatların da geçen yıla oranla çok yüksek olduğu gözlendi.

 

ALPARSLAN DİYARI- Muş ve çevre illerde hasadına başlanan ürünler Malazgirt’te pazara getirildi.    Soğuk sonbahar günlerinde vatandaşlar da kışa hazırlanıyor. Kış için stoka başlayan vatandaşlar, patates, soğan ve lahana alımlarına şimdiden başladı.

 

Pazarı gezen ve kış hazırlığı yapan vatandaşlar, fiyatların geçen yıla oranla çok yükseldiğini ifade etti. Pazarda fiyatları yüksek bulan vatandaşlar, fiyatların her geçen gün daha çok yükseldiğini ifade ederek, “ bugün almazsak yarın fiyatlar daha çok yükselir. Her geçen gün fiyatlar yükseldiği için mecburen şimdiden kış için hazırlık yapıyoruz” dedi.

 

"FİYATLAR GEÇEN SENEYE GÖRE 7 KAT ARTTI"

 

Kış mevsiminin ilçede uzun sürdüğünü ve bu yüzden vatandaşların kışlık gıda ürünlerine rağbet gösterdiğini belirten patates satıcısı Alper Aydın, vatandaşlara bu ürünleri olabildiğince uygun fiyata sattıklarını söyledi.

 

Müşteri kesiminin genellikle kırsal kesimde yaşayan kişiler olduğunu kaydeden Aydın, "Bitlis'in Ahlat ilçesine giderek oradan patates ve soğan getiriyoruz. Ayrıca Türkiye’de hangi sebze meyve yetişiyorsa onları bulup getirtiyoruz. Bizim tezgâhlarımızda yok yok. Getirdiğimiz ürünlerin fiyatları geçen seneki fiyatlara göre çok arttı. Bu fiyat artışları kesinlikle bizden kaynaklanmıyor. Bizler tarladan alıp getiriyoruz. Üreticinin girdi maliyetleri artınca haliyle bize pahalı satıyorlar, bizde çok cüzi bir karla satıyoruz. Vatandaşlarımızın alım gücü çok düştü. Bizde elimizden geldiğince vatandaşlarımıza çok ucuz fiyatlardan satıyoruz. Mesela Ahlat’a bir çuval patates 85 lira bizde 90 lira o aradaki 5 liralık fark bizlerin masrafını bile kurtarmıyor.  Uygun satmak için elimizden geleni yapıyoruz. Kış mevsimi uzun sürdüğü için vatandaşların alacağı kışlık ürünlerin miktarı hane sayısına göre değişiyor" dedi.

 

"VATANDAŞLAR GENELLİKLE İHTİYACI KADAR PATATES VE SOĞAN ALIYOR"

 

Malazgirt’te kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte patates ve soğan satmanın gelenek haline geldiğini dile getiren Rıdvan Dinçer ise, "Biz bu kışlık ürünleri genellikle Bitlis'in Ahlat ilçesine giderek kendi araçlarımızla getiriyoruz. En çok patates ve soğan getiriyoruz. Malazgirt’te bu mevsimde kışlık gıda ürünlerini satmak gelenek haline geldi. Uygun fiyatlarla satmaya gayret gösteriyoruz. Her sene fiyatlar değişse de bu sene geçen seneyle aynı fiyattan satıyoruz. Van'ın Erciş ilçesinden ve kendi ilimizden de lahana ve yeşil fasulye getirip burada uygun fiyattan vatandaşlarımıza satıyoruz. Vatandaşlar genellikle ihtiyacı kadar patates ve soğan alıyor. 3 kişilik bir aile 200 kilograma yakın patates veya soğan alırken, kalabalık olan aileler bir tona yakın patates veya soğan alabiliyor" ifadelerini kullandı.

 

"BİZİM BÜTÜN TEMEL YİYECEĞİMİZ GIDA MALZEMESİ OLARAK PATATESTİR"

 

Pazara patates, soğan, lahana gibi kışlık gıda ihtiyacını karşılamaya gelen vatandaşlardan Murat Yıldırım, ilçemizde kurulan pazar sayesinde bu ürünleri uygun fiyata alabildiklerini söyledi.

 

İlçemizde kış mevsiminin uzun sürdüğünü söyleyen Yıldırım, "Bizim memleket kış memleketidir. 6 ay kış 6 ay yaz olan bir memlekettir. İklimi dar olan bir memlekettir. Bizim bütün temel yiyeceğimiz gıda malzemesi olarak patatestir. Benim ailem 6 kişilik. Ben kişi başına bir çuval hesap ederek 6 çuval patates alıyorum. Bu arkadaşlar sayesinde patatesi uygun fiyata toptan alabiliyoruz." şeklinde konuştu.

 

HABER: İLHAN GÜVENİR


06.11.2023 16:39