Malazgirt Selçuklu Mahallesi’nin tarihi 'Kızılbaşkan' ismiyle ilgili hikayesi

Malazgirt ilçesinin en büyük mahallerinden olan Selçuklu mahallesinin yıllardır halk arasındaki ismi ‘Kızılbaşkan’ olarak adlandırılmasıyla ilgili Malazgirtli vatandaşlar arasında merak konusu oldu.

ALPARSLAN DİYARI- Malazgirt Selçuklu Mahallesi sakinlerinden Fatma Demir, konu ile ilgili yaptığı açıklamada yıllar önce bu mahallede alevi vatandaşlar yaşıyordu ismi ondan Kızılbaşkan kalmış.” dedi.

 

"Kızılbaşkan" terimi Alevi-Bektaşi inancında özel bir anlam taşır. Kızılbaş, Alevi-Bektaşi toplumunda Hz. Ali'ye ve onun soyundan gelenlere olan bağlılığı simgeleyen bir terimdir. Ayrıca, Osmanlı döneminde Alevi-Bektaşilere yönelik ayrımcı bir ifade olarak da kullanılmıştır.

 

 

Malazgirt'teki "Kızılbaşkan" Mahallesi'nin adının bu şekilde seçilmesinin arkasında tarihsel ve kültürel bağlam vardır. Bölgenin Alevi-Bektaşi geleneğine mensup insanların yaşadığı biliniyor. Mahallenin adının bu şekilde belirlenmiş olabileceği tahmin edilebilir.

 

"Kızılbaş" terimiyle ilgili olarak yapılan araştırmalarda, Alevi-Bektaşi topluluğunun tarihî ve kültürel kimliğiyle ilişkili önemli bilgiler elde edilebilir. Bu bağlamda, Kızılbaş teriminin kökeni, kullanımı ve anlamı üzerine derinlemesine çalışmalar yapılarak daha fazla bilgi edinilebilir.

 

KIZILBAŞKAN SUYU 

 

Kızılbaşkan Suyu Kanalı, mahalle içinden geçen ve bağ ve bahçelerin sulanmasını sağlayan önemli bir su kaynağıydı.  Bu su, aynı zamanda mahalle halkının geleneksel olarak halılarını ve yünlerini yıkadığı bir yerdi. Ayrıca, buğday ve arpa gibi ürünlerin yıkanmasında da kullanılır. Bölge halkı için sadece sulama değil, aynı zamanda hayvanların su ihtiyacını karşılayan bir merkezdi.

 

ÖZEL HABER VEYSEL EŞİN


17.07.2024 13:34