Malazgirt ilçesine 25 kilometre uzaklıktaki Bostankaya köyü ve 50 kilometre uzaklıktaki Oğuzhan köyünde Kaymakam Göksu Bayram, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Çevik ve ekibi incelemelerde bulundu.
‘Bostankaya Kalesi’nde İncelemeler Yapıldı’
Arkeolojik veriler ışığında Urartulardan kalma olduğu kanıtlanmış olan Bostankaya Kalesi’nde yapılan incelemelere katılan Kaymakam Göksu Bayram, Prof. Dr. Adnan Çevik ve ekibi farklı dönemlere ait seramik parçaları tespit ettiler.
Bostankaya kalesindeki incelemelerini tamamlayan ekip İslami mezar geleneğinin örneklerini yansıtan Oğuzhan köyü mezarlığında da incelemeler yaptılar.
"500 Yıllık Tarihe Sahip Oğuzhan Köyünde İncelemeler Yapıldı"
500 yıllık geçmişe sahip olan Oğuzhan köyünde incelemeler yapan Kaymakam Bayram, Prof. Dr. Çevik ve ekibi, bölgenin tarihi mezar geleneği açısından önemli bir yer olduğunu vurguladılar.
Oğuzhan köyünde bulunan tarihi mezarlığın bölgedeki diğer İslam mezarlıkları ile benzerliği üzerinde durup geleneğin temsilcilerinden biri olduğunu söyleyen ekip, önümüzdeki süreçte burada çalışmaların ve çevre düzenlemesinin yapılacağını belirtti.
"Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma” çalışmalarına bilimsel danışmanlık yapan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Çevik, Malazgirt Savaş alanının yapıldığı yerin tespiti amacıyla, kazı ve survey çalışmaları yürüttüklerini söyledi.
Çevik,” Bizler Malazgirt ilçemizin her karış toprağını inceliyoruz, bu incelemeler kapsamında eski tarih kitaplarında 500 yıllık olduğu bahsedilen Malazgirt ilçemize bağlı Oğuzhan köyündeyiz. Burada yaptığımız çalışmalar neticesinde İslam mezarlığı olduğunu düşündüğümüz eski tarihi bir mezarlığa geldik. Burada yüzeyde yaptığımız araştırmalarda Ahlat’taki Büyük Meydan mezarlığının bir benzeri olduğunu gördük. Bu da bizde inanılmaz bir heyecan yarattı. İlçe Kaymakamız Sayın Göksu Bayram’da bugün incelemelerde bize katıldı. İlçe kaymakamlığımızın da destekleri ile burada bir çalışma yürütüp, buradaki mezarlıkları gün yüzüne çıkaracağız. Malazgirt ilçesinin her bir köşesinde ayrı bir tarih fışkırıyor. “dedi.
‘Buluntular Laboratuvarlarda İnceleniyor’
Kazı ekibi ile Malazgirt bölgesinde savaşa ait objeleri bulmak için çalışma yürüttüğünü belirten Çevik, şu bilgileri verdi: "Laboratuvarlarda ok ve mızrak ucu gibi bulguları inceliyoruz. Aradan 951 yıl geçmiş. Bunların tamamının günümüze ulaşmasını beklemiyoruz. Büyük savaşın günümüze ulaşmış izleri olmalı. 4 yıldır yürüttüğümüz çalışmalarda savaşın izlerine rastladık. Şimdiye kadar yüzlerce metal obje tespit ettik, bunların 170'i çeşitli dönemlere ait ok ve mızrak ucu. Farklı dönemlere ait olan bu objeler ağırlıklı olarak 10 ile 12. yüzyıla tarihlendirildi. Yani Malazgirt Savaşı'nın da içinde olduğu dönemi kapsıyor. Bulgu arasında çeşitli ok ve mızrak uçları bulunuyor. Bu objeler uzman akademisyenler tarafından laboratuvar ortamında bilimsel yöntemlerle inceleniyor."
Haber:İlhan Güvenir