Malazgirt'in meşhur keledoşu tescillenmek istiyor

Muş’un Malazgirt ilçesinde, yöresel lezzetlerden keledoş yemeği, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmek istiyor. Bunun için yöre sakinleri yerel yönetimlere çağrıda bulundu.

ALPARSLAN DİYARI- Muş Malazgirt’in yöresel yemeği keledoş için önemli bir müjde gelebilir.  Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından kabul edilmesi halinde Malazgirt'in yöresel lezzetlerinden keledoş yemeği, tescillenmiş olacak. Daha önce Van keledoşu da coğrafi işaret yolunda önemli başarılara imza atmıştı. 

 

 

Yöre sakinleri, "Keledoş, ilçemizin yöresel lezzetlerinden bir tanesidir. Bu lezzeti tescillemek için çalışmalar yürütülsün. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, keledoş yemeği tescillensin, coğrafi işaret de alınsın. Bu, bizim için çok önemli bir gelişmedir. Keledoş, artık tescillenmiş bir marka olsun. Bu lezzeti tüm Türkiye'ye tanıtmak için çalışmalar yapılmalı.” Açıklamasını yaptılar.

 

 

Keledoş, Malazgirt'te kırmızı etin yanı sıra kaz eti, ak pancar ve siyah mercimek ile de yapılabiliyor. Pişirilirken kurut adı verilen bir tür kurut da kullanılır. Keledoş, genellikle kış aylarında sıklıkla tüketilir.

 

 

KELEDOŞUN YAPIMI

 

Keledoşun yapımı için öncelikle et haşlanır. Ardından, ak pancar ve siyah mercimek de haşlanır. Haşlanan et, pancar ve mercimek bir tencereye alınır. Kurut da ilave edilir. Üzerine su eklenerek pişirilir. Pişen keledoş, servis tabağına alınır ve sıcak olarak servis edilir.

 

 

"HABER: VEYSEL EŞİN"


22.01.2024 16:17