Malazgirt dağlarında kendiliğinden yetişiyor ‘Köylüler tek tek elleri ile topluyor’ Kilosu 50 TL’den satılıyor

Dağlarda karların erimesiyle ortaya çıkan ürün tezgahlarda yerini aldı. Kilosu 50 TL’den alıcı buluyor.

ALPARSLAN DİYARI-Malazgirt dağlarının yüksek kesimlerde yetişen, helis bitkisi tezgahlarda yerini almaya başladı.

 

Malazgirt dağlarında karların erimesinin ardından olgunlaşması ardından birçok vatandaşa gelir kaynağı olan helis otu, Malazgirt köylerinde yaşayan vatandaşlar tarafından tek tek elleriyle toplanarak ilçe merkezine getirerek tezgahlarda satışını yapıyorlar.

 

 

Malazgirt’te helis otunun satışını yapan seyyar satıcı Serhat Sabuncu:"Bu bitki diğerlerinden farklı ve toplamak için bıçak kullanıyorlar. Daha sonra evlerine götürüp temizliyorlar. Tadı çok güzel ve genelde turşu yapımında kullanıyorlar. Bu bitki şifadır. Birçok kişi bu bitkiyi topluyor. Her köyden gelip bu bitkiyi toplamak için dağlarda geziyorlar. Yaklaşık 10-15 gün boyunca gelip topluyorlar. Bitkiyi toplayıp bize getiriyorlar. Bizde burada satışını yapıyoruz."

 

"Heliz otuna talep çok fazla"

 

 

Ramazan Yıldrım da heliz otu toplamak için ilçe merkezinden araçlarla 30 kilometre uzaklıkta bulunan Kartevin dağına geldiklerini anlattı.

 

Heliz otu toplamanın çok yorucu olduğunu dile getiren Yıldırım, "Ailemizi geçindirmek için gelip heliz topluyoruz. Topladığımız bitkiyi satarak ekonomimize katkı sağlıyoruz. Heliz toplamak için sabahın erken saatlerinde buraya geliyoruz. Heliz otuna talep çok fazla. Bunu kaynatıp kendimiz de turşu yapıyoruz. Kilogramını 50 liraya satıyoruz. Her bir çuval yaklaşık 50 kilogram ve sırtımızda taşıyıp aracın olduğu yere kadar götürüyoruz." diye konuştu.

 

İstanbul'da yaşayan Emrullah Gök de her yıl ilkbaharda köye geldiğini ve "şifa" olarak nitelendirdikleri heliz otunu götürüp yakın çevresine dağıttığını söyledi.

 

HABER VEYSEL EŞİN

 


28.04.2024 09:39